Абітурієнти дедалі частіше вступають навмання, - дослідження

Цьогорічна вступна кампанія показує, що абітурієнти дедалі більше вступають до університетів, не маючи чітко визначених пріоритетів. Так вважають у Центрі дослідження суспільства.


На думку експертів Центру дослідження суспільства, на це вказує ріст кількості заяв від вступників. Навіть з урахування дітей з Донбасу, для яких вступ продовжено до 15 вересня, цього року число абітурієнтів на 12% менше, ніж у 2013 році. Водночас кількість заяв залишається майже на рівні минулого року.

«На жаль, тенденція невтішна. Дедалі більше абітурієнтів перш за все хочуть просто вступити, не зважаючи на спеціальність і навіть університет. Через два роки і бюджетне, і приватне фінансування університетів буде повністю залежати від вибору вступників. Тому вже зараз потрібно розробляти механізми дорадництва. Можливо нам потрібний аналог ЗНО, але не для оцінки знань, а для виявлення схильності дитини до тих чи інших наук або взагалі схильності до навчання в університеті. Не зайвою була би мережа консультаційних центрів, де можна дізнатись про перспективи тієї чи іншої професії. Британці, наприклад, повідомляють своїх вступників про орієнтовний заробіток, який вони матимуть після здобуття певного фаху в університеті.» - заявив Єгор Стадний, експерт освітніх програм Центру дослідження суспільства.

Нагадаємо, що згідно з новим Законом «Про вищу освіту» з 2016 року розподіл бюджетних місць між університетами буде відбуватись за так званою системою «гроші за студентом», коли державні місця розподілятиметься не перед вступною кампанією за рішенням МОН чи інших замовників, а вслід за вибором кращих абітурієнтів, загальнонаціональний рейтинг яких буде формуватись за результатами ЗНО.


Поділіться з друзями:   

Останні новини