Поновлення на навчання за кошти державного бюджету після відрахування з ВНЗ

Громадяни України вільні у виборі вищого навчального закладу, форми здобуття вищої освіти і спеціальності.


Відповідно до пункту 1 статті 46 закону України «Про вищу освіту» підставами для відрахування здобувача вищої освіти є: завершення навчання за відповідною освітньою (науковою) програмою; власне бажання; переведення до іншого навчального закладу; невиконання навчального плану; порушення умов договору (контракту), укладеного між вищим навчальним закладом та особою, яка навчається, або фізичною (юридичною) особою, яка оплачує таке навчання; інші випадки, передбачені законом.

Згідно з пунктом 3 статті 46 зазначеного закону особа, відрахована з вищого навчального закладу до завершення навчання за відповідною освітньою програмою, має право на поновлення на навчання в межах ліцензованого обсягу вищого навчального закладу.

Пунктом 4 статті 46 закону передбачено, що поновлення на навчання осіб, відрахованих з вищих навчальних закладів здійснюється, як правило, під час канікул.

Згідно з пунктом 20 статті 62 закону особи, які навчаються у вищих навчальних закладах, мають право на поновлення навчання у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки.

Відповідно до пункту 16 положення «Про порядок переведення, відрахування та поновлення студентів вищих закладів освіти», затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України № 245 від 15 липня 1996 року, поновлення до складу студентів здійснюється ректором вищого закладу освіти незалежно від тривалості перерви в навчанні, причини виключення, трудового стажу, форми навчання і з врахуванням здатності претендента успішно виконувати графік навчального процесу.

Відповідно до пункту 19 положення заява про поновлення повинна бути розглянута у вищому закладі освіти протягом двох тижнів, і заявникові повідомлені умови зарахування на навчання або причина відмови.

Крім того, пунктом 1 статті 4 закону України «Про вищу освіту» визначено, що громадяни України мають право безоплатно здобувати вищу освіту в державних і комунальних вищих навчальних закладах на конкурсній основі відповідно до стандартів вищої освіти, якщо певний ступінь вищої освіти громадянин здобуває вперше за кошти державного або місцевого бюджету.

Відділ студентської молоді ЦК Профспілки працівників освіти і науки України


Поділіться з друзями:   

Останні новини