Чи варто поєднувати роботу і навчання в студентські роки?

Сучасні студенти прагнуть якомога раніше стати незалежними у фінансовому плані від батьків.


Вони хочуть самостійно заробляти гроші і часто намагаються поєднати роботу з навчанням. Але часом студенти одеських вузів не звертають належної уваги на негативні сторони цієї ідеї. Так, навіть якщо підібрати роботу за фахом мало хто з працедавців погодитися надавати таким працівникам гнучкий графік роботи. Крім того, якщо поєднувати роботу і навчання, то виникне ще одна проблема - постійна нестача часу і регулярні недосипання.

Але часом бувають такі ситуації, коли без підробітку не обійтися. Якщо переглянути актуальні пропозиції по роботі для студентів в Одесі, то можна зробити висновок, що найпростіше в студентські роки працювати офіціантом, промоутером, помічником бухгалтера, торговим представником або барменом. Але в такому випадку варто бути готовим, що доведеться прогулювати пари, в результаті чого виникають проблеми під час сесії. Працюючі студенти так чи інакше жертвують особистим часом, який можна було б провести із друзями. Працюючі у нічний час студенти жертвують власним здоров'ям.

Плюси роботи під час навчання

Незважаючи на велику кількість мінусів підробітку в студентські роки, крім фінансової сторони є й інші плюси.

Так, багато студентів, поєднуючи навчання і роботу, вчаться реалізовувати свій потенціал. Тільки в робочій обстановці можна отримати нові знання і безцінний досвід. Крім того, багатьох випускників одеських вузів після закінчення університету не хочуть брати на роботу через відсутність досвіду. Фахівці підкреслюють, що навіть маючи червоний диплом, влаштується на високооплачувану, перспективну посаду дуже складно. Ті претенденти, які підробляли під час навчання отримали не тільки безцінний досвід, але різні контакти в професійних колах.

Психологи і тайм-менеджери підкреслюють, що суміщення роботи та навчання дисциплінує молодих людей, вчить правильно планувати завдання і оптимізувати час на їх виконання, а також допомагає навчитися швидко і правильно розставляти пріоритети. Будь-який підробіток розширює кругозір і допомагає зрозуміти чи потрібно працювати в тій чи іншій сфері або ж варто змінити вид діяльності. Для студентів Одеси важливо дотримуватися балансу: працювати на роботі з відносно гнучким графіком і приділяти час навчанню. Часом це зробити дуже складно, особливо під час сесії.


Поділіться з друзями:   

Останні новини