Студенти незабаром можуть залишитися без стипендій

Ще наприкінці грудня минулого року Міністерство освіти і науки України вивчало можливість внесення поправок до галузевого законодавства.


Якщо більшість депутатів проголосують за відповідні законопроекти, то студенти ПТУ та ВНЗ ризикують залишитися без стипендій. Планується ввести спеціальну академічну стипендію для студентів, які закінчили сесію з оцінками не нижче «4» і так звану соціальну - для інвалідів і сиріт. Якщо це нововведення ухвалять, то більшості студентів доведеться поєднувати навчання з роботою, особливо якщо мова йде про іногородніх.

Варіанти роботи для студентів у Дніпропетровську, Одесі, Києві та інших великих містах, звичайно є. Але, згідно зі статистикою, взятою на www.trud.ua - дніпропетровському порталі Труд, вимоги таких претендентів у багатьох випадках завищені. Саме тому багато бажаючих підробити у вільний від навчання час довго шукають підходящі варіанти.

Для того щоб успішно поєднати роботу і навчання варто скористатися простими, але слушними порадами:

1. Не варто відмовлятися від шансів, які дають в університеті.
Всі студенти проходять виробничу практику на різних підприємствах, починаючи з молодших курсів. Якщо добре зарекомендувати себе, то можна після закінчення вузу влаштуватися на роботу або принаймні на стажування. Часто виникають моменти, коли влаштується на роботу можна за чиєюсь протекцією. Часом підприємства самі звертаються до вузів, щоб ті порадили здібних студентів.

2. Шукати роботу найкраще влітку.
Перший робочий місяць для студентів завжди найважчий. В першу чергу це пов'язано з тим, що новачкові потрібно влитися в колектив і освоїтися. Крім того, потрібен час, щоб вникнути в усі робочі моменти і розібратися в роботі. Влітку у студентів немає пар, заліків та іспитів, тому багато часу можна присвятити роботі.

3. Правильно розставляйте пріоритети.
Перш ніж почати пошук місця роботи визначіться, що для вас важливіше отримати освіту або ж заробити. Виходячи з цього і вибирайте вакансії. Не варто йти на повний робочий день на літо, якщо ви знаєте, що через два місяці вам потрібно буде обирати між парами і роботою. Всі нюанси з роботодавцем варто обумовити заздалегідь.

4. Навчіться планувати вільний час.
Щоб усе встигати і не відчувати себе як зомбі, важливо навчитися планувати вільний час. Крім того, організованість дозволить справлятися з роботою в строк і встигати здавати всі іспити.


Поділіться з друзями:   

Останні новини