Університет «Україна» запрошує на навчання за Програмою 45+

Підвищення конкурентоздатності фахівців допенсійного віку, що працюють, коштом держави.


Про програму

Відповідно до Постанови Кабінету міністрів «Про затвердження Порядку видачі ваучерів для підтримання конкурентоспроможності осіб на ринку праці» №207 від 20 березня 2013 року зі змінами, внесеними згідно Постанови Кабінету міністрів № 342 від 13.08.2014, на підставі ваучера здійснюються перепідготовка, спеціалізація, підвищення кваліфікації за професіями та спеціальностями згідно з пріоритетними видами економічної діяльності, підготовка на наступному освітньо-кваліфікаційному рівні.

«На півшляху свого земного світу Я трапив у похмурий ліс густий», – саме такими словами починається перша частина безсмертної «Божественної комедії» середньовічного італійського поета Данте Аліг'єрі, яка має назву «Пекло».

І дійсно, часто-густо через різні причини як об'єктивного, так і суб'єктивного характеру, людина, яка досягла середини свого життя, залишається ні з чим. Або майже ні з чим. У кожного по-різному. Такі випадки не поодинокі, особливо у наш час, коли, здається, що доля кожного дня, навіть кожної години випробовує нас на мужність, даючи лише короткі перерви для того, щоб якоїсь миті ковтнути свіжого повітря або замружити очі та перепочити. Тобто, про спокій ми можемо поки що тільки мріяти...

Зазвичай, погані новини мають особливість поширюватися набагато швидше, аніж хороші. Так, досі мало кому відомо, що в Україні вже два роки працює державна соціальна програма для людей, які досягли 45-річного віку, мають страховий стаж не менше 15 років, але ще не досягли пенсійного віку, не проходили протягом останніх 5 років перепідготовку коштом Фонду державного соціального страхування на випадок безробіття, не зареєстровані в центрах зайнятості як безробітні та опинилися перед необхідністю змінити роботу або потребують підвищення кваліфікації.

Такі люди можуть скористатися наданим їм державою правом на одноразове отримання ваучера для оплати прискореного здобуття нової професії або підвищення кваліфікації.

Вартість одного ваучера зазвичай встановлюється у межах вартості навчання, але не може перевищувати десяти прожиткових мінімумів для працездатних осіб, розмір якого визначається законодавством на момент прийняття рішення про його видачу (зараз це 12 тисяч 100 гривень). Оплата ваучера здійснюється за рахунок коштів Фонду соціального страхування на випадок безробіття.

У разі, коли вартість навчання у навчальному закладі перевищує максимальну вартість ваучера, особа, яка буде навчатися, або роботодавець можуть здійснити доплату вартості цього навчання. Вибір робітничої професії або спеціальності кожен претендент на отримання ваучера здійснює самостійно за власним бажанням і в будь-якому навчальному закладі України, що має відповідну ліцензію.

Начальник управління навчально-виховної роботи Університету «Україна» Ольга ВЕДЕНЄЄВА пояснює детальніше:

Державна Програма «45+», яку активно підтримує наш вищий навчальний заклад, передбачає отримання нової професії або навчання за державний кошт з метою підготовки, перепідготовки, підвищення кваліфікації для осіб старше 45 років, які мають 15 років стажу і які ще не є пенсіонерами. Програма створена для підвищення конкурентоспроможності фахівців на сучасному ринку праці. У додатку до Постанови КМУ №207 зазначено перелік спеціальностей, які держава вважає конкурентоспроможними.

Що треба мати вступникам? Вони повинні мати хоча б якусь першу освіту, оскільки лише на базі шкільного атестату ми не можемо прийняти їх на навчання. Вступники на програму 45+ повинні мати документ про початкову, незакінчену або повну вищу освіту, тобто мати освітньо-кваліфікаційний рівень (ОКР) молодшого спеціаліста, бакалавра, спеціаліста чи магістра. На практиці ми бачимо, що ці студенти дуже уважні, старанні і мотивовані, усім цікавляться, навчання їм подобається, принаймні, навчання у нашому університеті.

В Університеті «Україна» за програмою «45+» можна навчатися за чотирма спеціальностями ОКР «молодший спеціаліст» і чотирма спеціальностями ОКР «спеціаліст» трьох галузей знань у 16 навчально-виховних підрозділах, розташованих в 11 містах України.

Спеціальності, за якими навчаються за Програмою «45+» у Києві: гуманітарна – «Соціальна робота» (ОКР «молодший спеціаліст» і «спеціаліст»); п’ять технічних спеціальностей: три ОКР «спеціаліст» – «Автомобілі та автомобільне господарство», «Програмне забезпечення систем», «Комп'ютерні системи та мережі» і дві ОКР «молодший спеціаліст» – «Розробка програмного забезпечення», «Обслуговування та ремонт автомобілів і двигунів». Тривалість навчання на молодшого спеціаліста становить півтора роки, а на спеціаліста – один рік. У нас уже сформовані групи за всіма цими спеціальностями. Майже всі студенти мають роботу, але навчаються з метою підвищення власної кваліфікації.

Із перших вуст

Ми відвідали групу, студенти якої навчаються за спеціальністю «Комп'ютерні системи та мережі» в аудиторії сучасного Українсько-корейського центру інформаційних технологій Університету «Україна», і трохи поспілкувалися з ними.

Усі вони − люди різних професій, віку та статі, деякі зі студентів виявилися вимушеними переселенцями зі Сходу України, як, наприклад, фінансист за освітою, оцінювач нерухомості Світлана Дубенко та її подруга – директор аудиторської фірми Світлана Шевлякова. Виявляється, обидві жінки приїхали з окупованого Луганська, залишивши на рідній землі все, що у них було, – будинки, квартири, майно. Тепер вони у своєму майже п'ятдесятирічному віці змушені починати все «з нуля», в чужому місті, влаштовуватися і навіть ще допомагати дітям із онуками. Але жінки не опустили руки та намагаються рухатися тільки вперед.

Розповідає Світлана ШЕВЛЯКОВА:

Я працюю аудитором, і мені вкрай необхідні знання з комп'ютерних програм і систем. Я давно вже зрозуміла, що маю дуже мало знань у цій сфері, тому дуже зраділа, коли дізналася про можливість безкоштовно підвищити власну кваліфікацію та отримати нові знання. У процесі навчання я відкрила для себе настільки багато можливостей, про які я раніше навіть і не здогадувалася! Спочатку мені було якось навіть лячно. Коли я прийшла до Університету «Україна» та почала навчатися, я зрозуміла, що це зовсім не страшно, навіть дуже цікаво та корисно для моєї роботи та особистісного розвитку.

Світлана ДУБЕНКО додає:

Я не думала, що мені буде так цікаво навчатися. Сьогодні, наприклад, ми писали контрольну роботу на тему створення web-сайтів, їх дизайну і вивчення компютерних програм, які забезпечують цей процес. Поки ми не впевнені, що одразу після навчання зможемо цілком самостійно та повністю «написати» сайт, але, у всякому разі, будемо прагнути досягти нових вершин!

Ще один студент, Андрій КОВАЛЕНКО, працює головним інженером дитячого парку. Він дізнався про державну освітню програму навчання за ваучерами від своїх знайомих і забажав скористатися цією можливістю:

Хочеться підвищити власну кваліфікацію за допомогою завжди потрібних, як я вважаю, кожній людині нових знань. Для того, щоб бути на сучасній «хвилі», треба володіти сучасними прикладними засобами. Наприклад, тепер я зможу вільно використовувати необхідні для моєї роботи комп'ютерні програми, інше забезпечення.

Його підтримує теж фаховий інженер Костянтин КОСИК, який працює звукорежисером у Республіканському будинку звукозапису. Чоловік вважає навчання за обраною спеціальністю в Університеті «Україна» не тільки корисним для подальшої власної кар’єри, а й досить захоплюючим.

Викладач курсу «WEB-технології і дизайн» Ірина ГОЛУБОВА розповіла про те, що у групі навчається більше двадцяти осіб, в цілому навчання відбувається за досить гнучким графіком – по типу класичного заочного навчання, а студенти, незважаючи на солідний вік і досвід роботи за своїми професіями, виявляють неабияке захоплення навчальним процесом і досягають дуже непоганих результатів. Вона вважає Програму «45+» дуже перспективною, а участь, яку бере в реалізації цієї Програми Університет «Україна», вкрай важливою і корисною для подальшої розбудови нашої держави та формування гуманної соціальної політики, що властива цивілізованому суспільству.

Також ми поспілкувалися зі студентами, які навчаються в Університеті «Україна» за спеціальністю «Автомобілі та автомобільне господарство».

Руслан ГУСЛИСТИЙ працює провідним інженером у компанії «Тримоб». Про Державну програму «45+» він дізнався на роботі, про це своїх співробітників поінформувало керівництво. Одразу вирішив отримати перспективну нову спеціальність, адже, по-перше, дуже лякає тенденція скорочення робочих місць, а, по-друге, він – автомобіліст зі стажем, завжди мріяв професійно опанувати сферу автомобільного господарства.

А взагалі я вважаю, що людина повинна постійно самовдосконалюватись і отримувати нові, перспективні знання та навички, а тим більше сучасний спеціаліст, який просто вимушений, щоб бути конкурентоспроможним, опанувати кілька суміжних професій.

Дмитро ЮРЧЕНКО має досить солідну базову освіту – він закінчив університет за спеціальністю хіміка-технолога, але після розпаду Радянського Союзу і ліквідації низки наукових підприємств втратив роботу та змушений був, як і багато інших наших співгромадян, шукати своє місце під сонцем. Він працює начальником відділу поважного столичного підприємства та вважає набуття нової, суміжної спеціальності неабияким плюсом для свого подальшого кар'єрного зростання:

Я почув про програму «45+» від своїх знайомих і одразу схопився за цю безпрецедентну можливість для власного розвитку. Я цікавлюсь автомобільним господарством, а наше підприємство активно використовує автомобілі в щоденній роботі. Тому не використати шанс отримати другу суміжну спеціальність було б просто нерозумним. Навчанням я дуже задоволений і впевнений, що отримані знання та навички мені обов'язково стануть у нагоді!

Ярославна АНДРІЙКО, яка навчається в Університеті «Україна» за державною Програмою 45+ за спеціальністю «Соціальна робота», розповіла нам про те, що завдяки цьому важливому соціальному проекту вона отримала змогу безкоштовного і водночас якісного підвищення власної кваліфікації, адже ця жінка вже давно працює у державному Центрі соціально-психологічної реабілітації для дітей-інвалідів, а соціальна робота – її життєве покликання.

Для мене навчання виявилося неочікувано захопливим і змістовним. Особливо я задоволена викладацьким складом Університету «Україна», тим, як системно та цікаво педагоги проводять заняття...

Що потрібно для того, щоб отримати ваучер?

Для того, щоб вступити на навчання за Програмою «45+», достатньо лише зібрати необхідні документи.

Треба взяти паспорт, трудову книжку, документ про освіту, реєстраційний номер облікової картки платника податків (крім осіб, які за релігійними переконаннями відмовилися від його одержання) і подати заяву до найближчого до Вас державного Центру зайнятості населення. Якщо Ви працюєте, і Ваша трудова книжка зберігається на підприємстві, Ви надаєте її копію, засвідчену роботодавцем. Договір про навчання укладається між навчальним закладом та людиною, яка бажає отримати освіту, протягом 90 днів після видачі ваучера.

Тож, шановні, Ваше майбутнє − у Ваших руках! Державна програма «45+» діє, і скористатися її перевагами можуть усі бажаючі – як безробітні, так і ті, хто працевлаштований. А Університет «Україна» активно впроваджує цю корисну соціальну новацію, створюючи на власній базі всі умови для комфортного навчання і впроваджуючи методичні родзинки для досягнення максимально якісного результату.

Пам’ятаєте, що стверджувала героїня колись популярного радянського кінофільму: «Тепер я точно знаю, що після сорока життя тільки починається!» І це дійсно так! Пізнайте і Ви радість нових здобутків, скориставшись цим реальним шансом змінити своє майбутнє.

Дізнатися про нюанси Програми ви можете на сайтах Державної служби зайнятості: dcz.gov.ua або у Приймальній комісії Відкритого міжнародного університету розвитку людини «Україна», яка знаходиться в Києві за адресою: вулиця Львівська, 23, каб. 104 (адреса електронної скриньки: pkuu@vmurol.com.ua), а також на офіційному сайті Університету «Україна» vmurol.com.ua або на сторінці Програми 45+ http://uu.edu.ua/Programe_45_and_more.

Підготувала Олена Меленевська


Фото:


Поділіться з друзями:   

Останні новини