Статус національного ВНЗ повинен бути підкріплений високою якістю освіти

Вчому новація нового Порядку надання вищому навчальному закладу статусу національного, підтвердження та позбавлення цього статусу?


Яким критеріям повинен відповідати ВНЗ для отримання, підтвердження чи позбавлення статусу національного?

На сайті Міністерства освіти і науки України для громадського обговорення оприлюднений проект постанови КМУ «Про затвердження Порядку надання вищому навчальному закладу статусу національного, підтвердження та позбавлення цього статусу». Метою цього документу є розробити дієвий і неупереджений механізм, який забезпечуватиме високу якість освіти у ВНЗ зі статусом «національного».     

В попередні роки чітких критеріїв для отримання цього статусу не існувало, залежно від року та політичної ситуації кількість «національних» закладів збільшувалась хаотично, не завжди підтверджена якістю та змістом. Випадків, коли когось позбавили цього статусу чи застосували якісь попереджувальні санкції не було. 

В новому «Порядку…»  будуть визначені чіткі критерії, якими керуватиметься Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти, при формуванні пропозицій щодо отримання, підтвердження чи позбавлення ВНЗ статусу «національний». Критерії поділятимуться на:

  • обов’язкові: сертифікація системи внутрішнього забезпечення якості,  відсутність порушень Ліцензійних умов, наявність єдиного інформаційного середовища ВНЗ, розміщення на веб-сайті ВНЗ інформації відповідно до законодавства;
  • порівняльні: цілий ряд показників, серед них співвідношення кількості студентів та викладачів з урахуванням наукового ступеню/звання останніх, кількість студентів та викладачів, які протягом визначеного періоду навчалися/стажувалися за кордоном, кількість іноземних студентів денної форми навчання, кількість студентів-переможців міжнародних студентських олімпіад, показники індексів Гірша викладачів та наукових співробітників університету та інші критерії (повний перелік – за посиланням нижче);
  • преміальні: місце ВНЗ в міжнародних рейтингах, наявність іноземних та міжнародних акредитацій.

Окремо прописана вимога щодо оприлюднення національними ВНЗ на власних веб-сайтах щорічних моніторингових звітів про виконання цих критеріїв. При цьому передбачена досить сувора санкція за надання неправдивої інформації – позбавлення ВНЗ статусу національного та можливість подати повторне клопотання щодо надання такого статусу не раніше, ніж через 5 років (у випадку втрати статусу з інших причин – повторне клопотання можна подати вже через 2 роки).

Така практика дозволить наповнити почесний статус у назві університету новим якісним змістом та сприятиме відкритості і прозорості українських ВНЗ. 

Ознайомитися з текстом в розділі «Громадські обговорення» на сайті МОН

Інформаційний бюлетень Міністерства освіти і науки, Січень '16


Поділіться з друзями:   

Останні новини