15 жовтня 2013, 10:34
Наука
Заморожені овочі та фрукти набагато корисніше свіжих - вчені
В результаті двох незалежних досліджень вчені з'ясували, що в заморожених фруктах і овочах, починаючи від брокколі і закінчуючи чорницею, міститься більша кількість корисних поживних речовин.
У двох з трьох випадків заморожені продукти містили більше антиоксидантних сполук, в тому числі вітаміну С, поліфенолу, антоціани, лютеїну і бета-каротину.
У той час як більшість людей, піклуючись про своє здоров'я, прагнуть купувати свіжі фрукти і овочі, найчастіше вони придбають продукти які піддалися заморожуванню, але продаються під виглядом свіжих. Крім того, вони можуть ще кілька днів пролежати у будинку в холодильнику, в результаті чого їх якість погіршується і вони втрачають більшу частину поживних речовин. А ось овочі і фрукти, які продаються в морозильних шафах, були заморожені незабаром після збору врожаю і зберігають більш високі рівні вітамінів і антиоксидантів.
Дві незалежні команди вчених з Асоціації дослідження харчових продуктів та Університету Честера провели 40 тестів для визначення рівня вмісту поживних речовин у продукції, яка зберігалася в холодильнику протягом трьох днів після розморожування.
Результати показують, що вживання в їжу свіжерозморожених продуктів набагато краще, так як вміст у них вітамінів і антиоксидантів найчастіше вище, ніж в продуктах, що продаються як "свіжі".
"Ми повинні ігнорувати помилкову думка, нібито "свіжі" продукти краще заморожених. Результати нашого дослідження показують, що заморожені продукти по своїй цінності можуть бути порівняні з овочами з грядки", - говорить доктор Рейчел Берч.
Її команда виявила, що в замороженій брокколі вміст вітаміну С, лютеїну і бета - каротину в чотири рази більше, ніж у тієї, що продається в супермаркеті під виглядом свіжої. У замороженої моркви було в три рази більше лютеїну і в два рази більше бета-каротину, також було вище і вміст вітаміну С і поліфенолу.