Озон "з'їсть" 20% врожаю до 2030 року – американські вчені

Група вчених з Університету штату Іллінойс протягом двох років вела польові дослідження по впливу озону на врожайність.


Висновки невтішні: озон може призводити до зниження врожайності культур. Дослідження проводилося на сої, але, можливо, воно стосується й інших не менш важливих продовольчих рослин.

Люди в основному думають, що озон знаходиться високо, у верхніх шарах атмосфери, і захищає Землю від ультрафіолетового випромінювання. Однак внизу, біля поверхні Землі, озон є забруднювачем, який, як тепер з'ясувалося, може завдати серйозної шкоди сільськогосподарським культурам.

Озон - це хімічно активна речовина, що легко вступає в реакцію з клітинними мембранами і різними білками, що у людини може викликати пошкодження органів дихання. Озон також шкодить рослинам, сповільнюючи фотосинтез і прискорюючи старіння. В результаті рослини поглинають менше вуглецю, що знижує врожайність. Американські вчені вперше довели, що поточні рівні забруднення озоном вже достатньо високі, щоб завдати помітної шкоди сільському господарству.

У рослинах озон починає хімічні реакції дуже швидко - відразу після потрапляння всередину рослини через продихи в листках. В результаті можуть утворюватися інші радикали кисню, а також перекис водню. У кінцевому рахунку ряд каскадних реакцій призводить до зниження фотосинтезу і провідності продихів. При достатньо високій концентрації озону клітини рослин гинуть, і це добре помітно по "згорілим" листю і чорним некротичним плямам.

Вчені досліджували реакцію 7 різних генотипів сої при 8 восьми рівнях концентрації озону (від 38 частин на мільярд до 200 частин на мільярд). Останній рівень дуже високий, але часто зустрічається в сильно забруднених районах Китаю та Індії.

Дослідники виявили, що будь-яке збільшення концентрації озону викликало негативні наслідки і призводило до зниження врожайності сої: приблизно на половину бушеля з акра (на 36 л з 0,4 га) для кожної додаткової частини на мільярд. Якщо врахувати, що концентрація озону зростає, то кожен рік до втрати додаються по 15 бушелів з акра.

Учені підрахували, що подальше збільшення концентрації озону такими темпами збільшить втрату врожайності сої на 9-20% до 2030 року.


Поділіться з друзями:   

Останні новини


Найкращі ЗВО