У НУХТ відбувся 8-й Центральноєвропейський конгрес з харчової науки CEFood-2016

23-26 травня Національний університет харчових технологій (НУХТ) приймав 8-й Центральноєвропейський конгрес з харчової науки CEFood-2016, який став знаковою подією не лише для вишу, але й для української харчової науки.


Інтегрована європейська спільнота учених і технологів-харчовиків велику увагу приділяє проведенню форумів найвищого рівня, які слугують обміну найновішими досягненнями харчової науки, поширенню знань щодо безпеки харчової продукції. Саме до конгресів найвищого європейського рівня і належить конгрес CEFood, який проводиться що два роки. Попередні конгреси приймали Болгарія, Сербія, Словенія, Угорщина, Македонія. Вибороти право проведення 8-го конгресу було неабияким завданням для колективу НУХТ, й він виборов його у жорсткій конкурентній боротьбі. Науковий комітет CEFood врахував унікальний потенціал нашої Батьківщини, як виробника харчової продукції, поряд із цим вагомою перевагою стало визнання навчального закладу як одного із лідерів європейської харчової науки.

Організаційний комітет CEFood 2016 обрав слоганом Конгресу – «Food Science for Well-being» («Харчова наука для добробуту»). Саме через цей слоган організатори Конгресу наголосили на тому, що харчова наука своєю метою визначає забезпечення людства якісною та безпечною їжею – завдання, яке є пріоритетом ЄС.

Завдяки багатогранному, полідисциплінарному профілю НУХТ оргкомітет Конгресу суттєво розширив перелік наукових питань, пропонованих до розгляду на наукових і дискусійних майданчиках форуму. На відміну від попередніх форумів CEFood, на яких переважно розглядалися питання, притаманні саме харчовій науці та технології, на Конгресі CEFood 2016 розглядали також питання, які власне не є сферою харчової науки, але у той же час є невід’ємно дотичними до харчових технологій і визначають безпеку харчових виробництв, екологічність, енерго- та ресурсоспоживання, а також економічні, маркетингові та логістичні аспекти харчового ланцюга.

Значну увагу приділили харчовому, винному та екотуризму, харчовій освіті та підготовці висококваліфікованих кадрів, трансферу технологій та обміну знаннями.

Ця визначна подія зібрала в університеті видатних учених із 15 країн, включаючи представників Нідерландів, Італії, Німеччини, Туреччини, Македонії, Австрії, Великобританії, Норвегії, Сербії тощо.

Конгрес проводився за схвалення та підтримки EFFoST (Європейської федерації харчової науки та технології) – загальноєвропейської наукової та професійної асоціації вчених. На Конгресі було представлено європейські асоціації: GHI (Глобальна гармонізаційна ініціатива), EHEDG (Європейська група з гігієнічного проектування та інжинірингу), ISEKI-Food Association (Європейська Асоціація харчових наук та інженерних знань у харчовій галузі).

Вчені працювали у секціях: «Експертиза, безпека та технології харчових продуктів і виробництв», «Енергетичні системи в харчовому ланцюзі», «Натуральні біоактивні сполуки, функціональні та національні харчові продукти, пакування, зберігання та переробка», «Глобальні виклики та конкурентоспроможність», «Молоді науковці – візія майбутнього».

Ректор НУХТ, професор Анатолій Українець привітав учених і оголосив про відкриття Конгресу на урочистій пленарній сесії.

Привітання учасникам Конгресу від заступника міністра освіти і науки України Максима Стріхи зачитав директор департаменту науково-технічного розвитку МОН Дмитро Чеберкус. Із вітанням від Міністерства аграрної політики та продовольства України виступив директор департаменту продовольства Микола Мороз. Побажав наснаги й конструктивного взаємо корисного діалогу науковцям різних країн академік-секретар відділення економіки та переробки Національної академії аграрних наук України Петро Саблук.

На першій пленарній сесії 24 травня була презентована доповідь «Населення, планета, добробут, харчовий ланцюг та справедливі нормативи» почесного доктора НУХТ, професора Хууба Леліевельда (Нідерланди), в якій вчений розглянув критичні питання, що сьогодні постали перед людством, й зокрема забезпечення сталого розвитку людства на планеті в умовах безперервного зростання дефіциту природних ресурсів і, насамперед, продуктів харчування. У цих умовах особливої гостроти набуває необхідність справедливого законодавства, відмова низки країн від заходів протекціонізму у законодавчій сфері, коли високоякісні продукти харчування не допускаються на ринки країн-партнерів за штучними обмеженнями.

Не менш цікавими й актуальними для професорсько-викладацького складу були доповіді інших зарубіжних колег, що презентували їх найновіші досягнення у розробленні нових технологій та матеріалів, а також ілюстрували останні нормативи та рекомендації, що діють в ЄС, стосовно забезпечення харчової безпеки.

На засіданні першої пленарної сесії видалося доречним привітання та презентація радника Посольства Королівства Нідерландів в Україні Еверта Яна Краєнбрінка, оскільки Нідерланди є лідером інноваційного розвитку харчового виробництва. Доктор Краєнбрінк зазначив, що лідерство його країни визначається виключною увагою, яку надає уряд Нідерландів питанням розвитку харчової науки, забезпечуючи найвищий рівень інвестицій у сфері наукових досліджень.

Робота Конгресу співпала зі святкуванням в університеті Дня Європи, де кожний факультет представляв іноземну державу. Студентська рада університету, організовуючи свято, вирішила на жеребкування винести країни-учасниці Конгресу, тож учасники форуму ніби побували вдома, та ще й зазирнули до сусідів на гостину. Цього року на фестивалі були представлені 10 європейських держав – їх історія, традиції, національні костюми, страви, напої, культура. Гості свята високо оцінили рівень його підготовки й креативність українських студентів.

Підводячи підсумки роботи CEFood-2016, ректор університету, професор Анатолій Українець, зокрема зазначив, що представники 40 закордонних наукових шкіл презентували свій доробок у рамках його роботи, були заслухані близько 200 усних доповідей, представлені майже 400 постерних.

Міжнародний науковий комітет за поданням Ради молодих вчених НУХТ, що модерувала роботу секції молодих учених, обрав три кращі доповіді, автори яких на заключному пленарному засіданні отримали сертифікати, що дають їм право на безоплатну участь у наступному Конгресі.

Відповідно до традицій європейських конференцій та форумів, питання щодо кандидатури наступного організатора конгресу СЕFood, який відбудеться у 2018 році, повинне було вирішуватися під час цьогорічного конгресу – СЕFood 2016. Визначення претендента на проведення наступного Конгресу – відповідальна та кропітка праця. При цьому враховується велика кількість чинників, що характеризують наукову діяльність, матеріальну базу та  досвід претендентів у проведенні міжнародних наукових заходів. Крім того, перевага віддається тим інституціям, що ще не мали честі проводити Конгрес. Цього року до Технічного комітету надійшли дві заявки щодо права проведення наступного Конгресу – від Румунії і Болгарії. Оскільки Болгарія вже приймала свого часу цей форум, право проведення CEFood-2018 надали Румунії. Представниця цієї країни отримала символ організатора наступного конгресу СЕFood – дзвіночок.

Конгрес завершився, й є підстави сподіватися, що вражаючі результати роботи колективу Національного університету харчових технологій по підготовці, організації та його проведенню стануть ще одним підтвердженням потужності й авторитетності вишу у європейських наукових колах.


Фото:


Поділіться з друзями:   

Останні новини


Найкращі ЗВО