НУХТ співпрацюватиме з «Тіссен Крупп Індастріал Солюшінз» (Німеччина)

Фахівців університету запросили як експертів для оцінювання можливостей започаткування та розвитку співробітництва між німецькою компанією та вітчизняним ТОВ «Верес Україна».


Делегація Національного університету харчових технологій (НУХТ) у складі завідувача кафедри процесів і апаратів харчових виробництв,  д. т. н., професора Володимира Зав'ялова, докторанта кафедри технології оздоровчих продуктів, к.т.н., доцента Наталії Фролової та доцента кафедри технології зберігання і переробки зерна,  к.т.н. Тетяни Янюк побувала на підприємстві компанії «Тіссен Крупп Індастріал Солюшінз» у м. Хаген (Німеччина).

У рамках візиту обговорювалися варіанти можливого співробітництва між TOB «Тіссен Крупп Індастріал Солюшінз», Національним університетом харчових технологій та  ТОВ «Верес Україна» у питаннях глибокого перероблення зернової, ароматичної та іншої рослинної сировини методом надкритичної флюїдної екстракції.

Німецька сторона представила дослідно-промислову ділянку виготовлення технологічного обладнання, що працює при надвисоких тисках (до 14000 бар) для харчової, фармацевтичної та нафтохімічної промисловості.

Нагадаємо, що ТКІС є лідером на ринку обладнання надвисокого тиску та повністю забезпечує впровадження обладнання від первісної ідеї до введення його в експлуатацію, навчання обслуговуючого персоналу. Має свої ноу-хау в розробках і великий банк верифікованих даних для надкритичних флюїдних процесів.

За 35 років наукового та виробничого досвіду компанією було виготовлено та впроваджено близько 100 установок надкритичної флюїдної екстракції у харчову та фармацевтичну промисловість США, Індії, Китаю, Бразилії, В’єтнаму та ін. Компанія має свою потужну виробничу базу, але не має наукової, тому працює з посередниками - науковцями інших компаній.

За підсумками візиту фахівці НУХТ дійшли висновку про доцільність науково-технічного співробітництва між університетом і ТКІС для наукового обґрунтування та дослідження новітніх способів вилучення цільових компонентів надкритичним флюїдним способом із рослинної сировини трав’яного, зернового, кореневого, плодово-ягідного та листового походження, поширених в Україні.

У даний час в Україні немає прикладу промислових установок СФЕ, а  екстракти високої вартості імпортуються. Також має місце вивезення рослинної сировини, у тому числі ефіроолійних і пряно-ароматичних рослин за межі України, і повернення у вигляді готових екстрактів у 50-100 разів дорожчих за сировину.

Для ефективного вилучення цінних БАР необхідні системні дослідження з підбором технологічних режимів і параметрів. Тому експерти Національного університету харчових технологій рекомендували ТОВ «Верес Україна» придбати лабораторну установку надкритичної флюїдної екстракції цільових компонентів із рослинної сировини робочим об’ємом 2-4 л й розмістити в лабораторії експериментальних вимірювань Проблемної науково-дослідної лабораторії НУХТ, де науковці здійснять наукові дослідження екстракції в надкритичних умовах для наукового та економічного обґрунтування доцільності закупівлі відповідної установки промислового зразка.


Поділіться з друзями:   

Останні новини


Найкращі ЗВО