У ОНАХТ забезпечують професійну підготовку до тестування

Довузівська підготовка – необхідна складова не тільки для успішного складання тестів і свідомого вибору майбутньої професії абітурієнтом, але й для формування здатності засвоювати складні навчальні програми загальноінженерної і спеціальної підготовки.


Враховуючи  рекомендації психогенетики, у Одеської національної академії харчових технологій для молодої людини створено різноманітне, багате освітнє середовище з активним впливом зовнішніх  факторів, але без надмірного тиску, де вона може максимально проявити генетично закладені здібності. Курси забезпечують не тільки підвищення рівня знань, а й максимальну психологічну адаптацію до іншого соціального середовища, вимог вищого навчального закладу.

Тому, окрім обов’язкових програм з математики, української мови та літератури, хімії, фізики, історії України, географії, слухачі вивчають короткий курс – «Введення в спеціальність» та курс «Риторика та психологія ефективних комунікацій».

Викладання на курсах проводять досвідчені учителі вищої категорії, вчителі-методисти, викладачі кафедр академії, які щорічно проходять відповідну підготовку у Одеському регіональному центрі оцінювання якості освіти, та професійий психолог.

Особливе значення надається  контингенту викладачів. З метою заохочення викладацького складу щорічно проводиться конкурс – «Кращий викладач довузівської підготовки» за рядом показників, серед яких основним є рівень знань слухачів з предмету на початку і наприкінці підготовки. Нагородження вчителів відбувається у присутності слухачів підготовчих курсів або у школах, де працюють викладачі.

Нагородження кращого вчителя підготовчих курсів в 2013 р. Кириченко О.І.

Відбір викладачів для роботи у відділі довузівської підготовки відбувається за певними критеріями, серед яких найголовнішими є:

  • професійна компетентність;
  • духовна та особистнісна зрілість;
  • толерантне ставлення до учня.

Програми  підготовки  розраховані  на  середньостатистичного слухача. При  формуванні  малокомплектних  груп  враховується  рівень  підготовки  слухачів  з  предметів. Підготовчі  курси  для  учнів  шкіл  і  робітничої  молоді (форма навчання денна та заочна)  мають  різні  терміни  навчання  та  початок  роботи:

  • перший набір -  з жовтня поточного  року;
  • другий - з грудня;
  • третій -  з лютого;
  • четвертий -  з березня;
  • п’ятий - з липня  (для  тих,  хто  не  проходить  тестування за пільгами, та для робітничої молоді, яка отримала атестат про загальну середню освіту до 2007 року).

Заочна форма підготовки  передбачає виконання контрольних робіт з української мови, математики, хімії за встановленим графіком. У березні, під час канікул, для слухачів цієї форми проводиться  сесія з тренінговими  контрольними роботами та тестами. Під час сесії слухачі проживають у студентських гуртожитках. Щосуботи за розкладом для слухачів заочної форми передбачені індивідуальні консультації.

Слухачі курсів можуть користуватися бібліотечним фондом за спеціальним посвідченням, запрошуються на дні кафедр академії, екскурсії та інші профорієнтаційні заходи, що дозволяє їм зорієнтуватися у виборі майбутньої професії.

Низький рівень підготовки переважної більшості школярів, які приходять зі шкіл на довузівську підготовку, вимагає постійно переглядати підходи до навчальних програм. Досвід роботи та статистика показує, що слід розпочинати підготовку не у випускних класах, а набагато раніше. У зв’язку з цим розроблені 2-річні програми підготовки з математики, фізики, хімії. З нового навчального року ми розпочинаємо апробацію такої підготовки.

У  центрі  можна  підготуватися  не  тільки  до  вступу  в  Академію, але і в інші навчальні заклади. Для слухачів підготовчих курсів, які вступають до Одеської національної академії харчових технологій, правилами  прийому  передбачені  пільги (додається до 20 балів до суми загального рейтингу – при вступі на технологічні та технічні спеціальності).


Поділіться з друзями:   

Останні новини


Найкращі ЗВО