Як і де отримати «паспорт викладача англійської мови»?

Постійне підвищення кваліфікації – вимога міністерства, часу чи запорука компетентності вчителя?


У контексті НУШ особливий акцент зроблено на підвищенні рівня навчання іноземних мов, зокрема англійської, та застосування з цією метою сучасних методик. Такі концептуальні зміни не можуть не стосуватися покращення і вдосконалення професійної майстерності вчителів. Та навіть якщо ви не працюєте в школі, а викладаєте англійську на курсах чи займаєтеся репетиторством, настає момент, коли просто необхідно навчатися новому, адже потреби студентів, які вивчають англійську мову, постійно змінюються, і потрібно бути «в тренді». Або ж ви в пошуках роботи за фахом? Як отримати «перепустку», здатну відкривати для вас будь-які двері, чи змусити потенційного роботодавця обрати саме вас?

Є безліч варіантів підвищення рівня своїх знань та їхнього підтвердження. Наприклад, участь у семінарах і тренінгах, міжнародних проектах, на курсах підвищення кваліфікації. Але справжні професіонали – завжди вимогливі, передусім, до себе. Тому якщо вибір є, обирають найкраще. А тим паче, що для заохочення вчителів до участі в таких програмах, МОН зараховує міжнародні сертифікати (дипломи) як години фахової підготовки під час проходження планових курсів у інституті післядипломної педагогічної освіти. Серед таких сертифікатів окремої уваги заслуговують Кембриджські курси та іспити для викладачів англійської мови. Сьогодні українським викладачам в Україні можна отримати такі сертифікати, як CELTA, Delta, CELT-P, CELT-S та ТКТ. Про них піде мова далі.

CELTA (Certificate in Teaching English to Speakers of Other Languages) – найпопулярніша у світі кваліфікація серед вчителів англійської мови. Маючи такий сертифікат, ви можете працювати вчителем англійської не лише в Україні, тому що CELTA – це майже еквівалент диплому британського педагогічного коледжу, який видається підрозділом Кембриджського університету Cambridge Assessment English.

Навчання можливе у двох форматах: CELTA Full-time (4 тижні) та CELTA Part-time (13 тижнів). Курс проводиться в авторизованих екзаменаційних центрах у всьому світі. Дипломи, отримані в Україні – рівноцінні з дипломами з Англії, Польщі, навіть Азії, тому що CELTA – кембриджський курс, що має певний регламент. Обидва формати передбачають:

  • навчальні заняття (inputs), під час яких ви ознайомитеся з основами викладання мови за комунікативною методикою, як із теорією , так і на практиці з колегами;
  • спостереження (observations) за заняттями більш досвідчених викладачів, які вже мають CELTA. Усього 6 годин за курс;
  • заняття із самооцінки та зворотнього зв’язку (feedback sessions), на яких ви разом із досвідченими тренерами курсу обговорюватимете та аналізуватимете власні проведені заняття та заняття своїх колег задля їхнього покращення;
  • заняття з планування уроків (lesson planning sessions), що відбуватимуться щоденно із тьюторами курсу. Вони допомагатимуть вам планувати уроки ефективно, згідно з вимогами комунікативної методики;
  • практика викладання в групах (teaching practice) – найважливіша складова курсу CELTA. Ви навчатимете реальних людей із різним рівнем володіння англійською. Ваша практика оцінюватиметься колегами та тьюторами курсу. У цьому вся суть CELTA: ваші уроки дивиться тренер, ви переживаєте, отримуєте зворотній зв'язок на кожному етапі, працюєте над помилками. Ви буквально проживаєте кожен урок;
  • виконання обов’язкових письмових завдань(Written Assignments), без яких, як і без практики, отримати сертифікат неможливо.

Завдання стосуватимуться ваших учнів, дослідження мови, розвитку мовних навичок, викладання мови та професійного розвитку.

Крім того, під час курсу до центру приїздять незалежні експерти, яких призначає Кембридж, та проводять оцінку роботи тренерів та якості навчання.

Після закінчення навчання ви отримуєте від тренерів курсу документ, в якому зазначений ваш так званий provisional grade і фідбек. І тільки згодом – такий бажаний сертифікат із заповітним «Pass A», «Pass B» чи «Pass» – і нові можливості. Серед українців-випускників CELTA – вчителі англійської в Польщі, Таїланді, Італії, В’єтнамі. Вас оцінюють із першого дня. Згідно зі статистикою Cambridge Assessment English в Україні: 45% вчителів отримують «Pass», 30% – «Pass B», приблизно 2% не виконують завдань курсу, інші – це «Pass А».

Наступний щабель після курсу CELTA, особливо якщо ви плануєте будувати міжнародну кар’єру – це Delta (Diploma in Teaching English to Speakers of Other Languages). У вас може виникнути запитання, чи можна проходити даний курс без досвіду в CELTA? Дійсно, це можливо, однак можна також впевнено сказати, що такі кандидати виявляються набагато слабшими й отримують менше користі та розвитку від курсу, адже, по суті, їм потрібно засвоїти матеріал і CELTA, і Delta, а це занадто багато.

Delta прирівнюється до 1/3 магістерської програми. Тому, якщо у вас є такий сертифікат, і ви вирішили отримати диплом магістра в університеті, скажімо, у Британії, вам зарахують 60 кредитів. Курс складається з трьох модулів, які можна проходити всі разом або окремо, у будь-якому порядку та в будь-який час. Ви навчаєтеся у власному темпі.

Перший модуль (Module One) – теоретичний, він зосереджується на: теоретичних засадах вивчення та навчання мови, підходах та методиках, включно із сучасними напрацюваннями, мовних навичках та проблемах учнів, ресурсах, матеріалах для вивчення мови, ключових поняттях та термінології, яка пов'язана з оцінюванням. Це фактично письмовий іспит, який складається із двох частин, кожна тривалістю 90 хвилин. Підготуватися можна самостійно, але, якщо ви не впевнені у власних силах, рекомендуємо відвідати спеціальні курси підготовки в авторизованих центрах Cambridge Assessment English.

Другий модуль (Module Two) містить практичні завдання – зокрема, створення портфоліо, до якого необхідно додати спостережувані уроки, есе та зовнішню оцінку проведених вами уроків. Ви навчитеся планувати та проводити заняття, оцінювати, обирати та використовувати ресурси й матеріали, спостерігати та оцінювати уроки інших вчителів.

Третій модуль (Module Three) – розширене письмове завдання на вибір, одне з яких зосереджується на спеціалізованій галузі викладання та навчання, обраної кандидатом (наприклад, англійська для академічних цілей, підготовка до іспитів, навчання дітей, індивідуальне навчання), а друге – на розв’язанні проблем (менеджменті) у сфері навчання англійської. Розширене завдання оцінюється незалежними фахівцями з Кембриджу.

Курс Delta призначений для вчителів, які мають принаймні два роки досвіду. Він підходить для вчителів, які працюють у будь-якому контексті та з будь-яким віковим діапазоном – молодші школярі, підлітки чи дорослі, адже у вас є можливість зосередитися на тому, що цікавить саме вас.

Зовсім нещодавно Cambridge Assessment English запустив ще два спеціалізовані курси, які набирають популярності серед вчителів початкової та середньої школи. Якщо ви працюєте з віковою категорією від 6 до 12 років, то CELT-P (Certificate in English Language Teaching Primary) чудова нагода для отримання або оновлення необхідних знань і навичок. Якщо ж вам до душі навчання підлітків (11–18 років), обирайте CELT-S (Certificate in English Language Teaching — Secondary).


Обидва курси – це 120 годин навчання на онлайн-платформі, розробленій Cambridge Assessment English, що включає відео-лекції, статті, міні-тести та інші завдання. Частина занять із досвідченими та кваліфікованими наставниками відбувається в авторизованому центрі Cambridge Assessment English, 27 та 24 години відповідно. Також потрібно буде виконати практичні письмові завдання, у яких від учасників вимагається застосовувати знання, здобуті під час онлайн-навчання, до контексту, у якому вони навчають. Звичайно, найважливішим компонентом курсів CELT-P і CELT-S, як і в CELTA, є проведення 3 занять (teaching practice) тривалістю від 40 до 60 хвилин. Усі кандидати проводять заняття за місцем роботи в школі чи на мовних курсах.

Ще одним кроком для отримання сертифікатів CELT-P та CELT-S є складання іспиту ТКТ (Teaching Knowledge Test), а саме таких його модулів, як TKT: YL (Young Learners) та TKT: Module 1 відповідно. Отже, після успішного закінчення навчання, ви матимете не один, а два сертифікати.

ТКТ (Teaching Knowledge Test) показує, як ви розвиваєтесь як викладач. Іспит ідеально підходить для тих, хто хоче підтвердити свої знання в галузі навчання англійської мови сертифікатом, що визнається у всьому світі. ТКТ має 5 модулів, які можна обирати та складати в обраній вами послідовності в будь-який зручний для вас час. Ви отримуєте сертифікат Cambridge English після кожного завершеного модуля.

Кожен модуль – це письмовий іспит, який триває 80 хвилин і складається з 80 запитань. Кожна правильна відповідь – 1 бал. Завдання передбачають вибір із кількох запропонованих варіантів та встановлення відповідностей.

Перший модуль перевірить ваші знання термінів та понять із галузі викладання англійської мови, чинників, що лежать у основі вивчення англійської мови, широкого спектру матеріалів та завдань, а також прийомів навчання мови. Другий модуль перевіряє навички, необхідні для планування уроків, знання типів оцінювання та ресурсів, які можуть допомогти в плануванні уроку. Третій – мови вчителя та учня, управління класом. TKT: CLIL перевіряє знання та навички, які необхідні для навчання інших предметів англійською мовою. TKT:YL – усе, що стосується навчання англійської дітей.

Готуватися до іспиту можна самостійно, проте підготовка в авторизованому центрі, який спеціалізується на іспитах для викладачів англійської, буде більш ґрунтовною та надасть вам більше впевненості.

Отже, якщо ви бажаєте покращити свій рівень викладання, незалежно від вашого попереднього досвіду, та відкрити для себе нові можливості у професії викладача англійської мови, не варто зволікати. Який із курсів обирати – залежить від вас. Сертифікати Cambridge English Assessment – не просто досягнення. Це ваш «паспорт викладача англійської» чи «перепустка» в такий великий світ навчання англійської мови, де і є місце справжнім професіоналам своєї справи.


Поділіться з друзями:   

Останні новини