Великобританія розкрила секрет вступу в Оксбрідж

Наскільки ви підходите для вступу в Оксфорд чи Кембридж, запропонувала з'ясувати своїм читачам британська газета «Індепендент». Видання опублікувало питання, з якими стикаються на усному співбесіді при вступі в головні вузи країни. Окрім як ексцентричними, їх і не назвеш.


Вступити в Кембридж чи Оксфорд - це не просто здати всі іспити на відмінно і знайти кілька десятків тисяч фунтів за навчання. Кожному кандидатові належить пройти усну співбесіду з членами приймальної комісії, але ось про що абітурієнта запитають, велика загадка.

Завісу таємниці відкрив газета «Індепендент». На своїх сторінках видання публікує список питань, які звучали в минулому році на співбесіді в Оксбрідж - так в Британії в одне слово прийнято називати два найстаріших ВНЗ країни. Серед питань, наприклад, чому у людини два вуха, а не одне в середині особи? Який відсоток від усієї води у світі міститься в одній окремо взятій корові? Хто з усіх світових політиків 19 століть найбільше схожий за своїми поглядами на Тоні Блера. Відповіді на ці питання не знайдеш ні в одному підручнику. Для екзаменаторів головне почути не точну відповідь абітурієнта, а його доводи і міркування.

Наприклад, що надходять на біологічний факультет давали в руки шматок кори і просили поговорити про нього. Майбутнім медикам пропонували дати пояснення, за яких ознаках можна констатувати смерть людини. Фізиків просили на пальцях пояснити, чому не можна запалити свічку на космічному кораблі. А одному абітурієнтів, які вступають на факультет філософії, політики та економіки, дали таке завдання - оцінити вартість чайника, що стояв на столі у екзаменаторів і пояснити, з чого склалася ця ціна.

Як пише «Індепендент», дивлячись на питання, можна стверджувати - Оксфорд і Кембридж, як і раніше тримають репутацію університетів, що влаштовують самі непередбачувані і ексцентричні співбесіди. Знаючи про це, багато молодих людей звертаються за допомогою в спеціальні фірми, натаскувати абітурієнтів на усне інтерв'ю. Всього за 120 фунтів (або 200 доларів) така фірма допоможе правильно заповнити анкету на інтерв'ю, а заплативши 850 фунтів - або 1400 доларів - можна взяти участь у дводенному тренінгу, на якому кожному пояснять, як правильно повестися на співбесіді і показати себе з кращого сторони.

Як пояснюють фахівці, в умовах, коли все більше і більше британських школярів здають попередні іспити на відмінно, інтерв'ю один на один - це єдиний спосіб з'ясувати, чи здатний кандидат вільно мислити і аргументувати свої доводи. За статистикою, на одне місце в Оксфорді чи Кембриджі претендують 6 відмінників. Відсіваються вони саме на інтерв'ю.


Поділіться з друзями:   

Останні новини