Портрет професії. Як виглядають українські «айтішники»

Сфера «Інформаційні технології/Телекомунікації», за підсумками 1-го півріччя 2013 р., є лідером за кількістю вакансій.


А ось IT-спеціалістів суттєво менше, ніж пропозицій від роботодавців, їх робота вважається найбільш престижною і перспективною, а заодно є найбільш високооплачуваною на ринку праці. Згідно з результатами аналізу бази резюме і вакансій, проведеного Дослідницьким центром Міжнародного кадрового порталу hh.ua, середньостатистичний IT-розробник — це чоловік у віці 26-35 років із вищою освітою і більш ніж 3-річним досвідом роботи, повідомляє hh.ua.

На думку офісних співробітників, саме професія програміста або IT-спеціаліста є на сьогодні найбільш престижною і найбільш перспективною. До того ж саме розробники можуть не боятись безробіття, адже за підсумками 1-го півріччя 2013 р., в цій проф. сфері — найнижча конкуренція, про що свідчить hh.Індекс — відношення кількості резюме до кількості вакансій. А в ТОП-10 найвищих зарплат в Україні IT-шники потрапляють із неабиякою частотою.

Щоб залучити до компанії талановитого розробника, а згодом утримати цього примхливого спеціаліста, роботодавці вигадують все більше способів, пропонуючи не лише гроші, але й найрізноманітніші нематеріальні блага, навіть роботу на березі моря. Саме в цій проф. сфері приділяється велика увага факторам нематеріальної мотивації, таким як: гнучкий графік роботи, курси англійської мови, індивідуальне планування кар’єри, цікаві задачі, а також зручне розташування комфортабельного офісу, в якому може знаходитись як буфет, так і тренажерний зал.

Як же виглядає такий важкодоступний і, водночас, такий бажаний спеціаліст? Найчастіше це чоловік із вищою освітою у віці 26-36 років і досвідом роботи від 3 років. Більшість кандидатів далеко не новачки в програмуванні: більше половини пошукачів мають досвід роботи більше 6 років, а 77% — від 3 років. А от жінка-програмістка — це величезна рідкість.

При цьому третина айтішників володіє англійською мовою на рівні, достатньому для читання професійної літератури. Кожен четвертий пошукач зможе продемонструвати хороше знання англійської мови на співбесіді, а 15% приємно здивують рекрутера, вільно спілкуючись англійською.

Зарплатні очікування IT-спеціалістів теж на висоті. У середньому пошукачі хотіли би отримувати заробітну платню близько 11-12,5 тис. грн. А для кожного другого кандидата бажана фінансова винагорода знаходиться в діапазоні від 7,5 до 15 тис. грн.


Поділіться з друзями:   

Останні новини