В Університеті «Україна» діє міжнародна програма подвійного диплома

Подвійні дипломи − це спільні програми українських і зарубіжних вищих навчальних закладів, які дають змогу українським студентам отримати вищу освіту і два дипломи: український і європейський.


…Не так давно знайомий поскаржився: життя склалося так, що тепер треба жити в іншій країні, де є перспектива кар’єри, а його дипломи там не визнають. Бідкався, що в Україні неможливо отримати міжнародно визнаний диплом…

І так думає більшість наших співгромадян. Отож, розвіємо цей міф. Уже кілька років в Україні діє спеціальний міжнародний проект, що має назву «Програма подвійного диплома».

Цінність програми полягає в тому, що випускник ВНЗ стає більш привабливим для роботодавців. Але далеко не в кожному українському університеті діють такі програми. Хоча взагалі подібне навчання можливе як у державному, так і в приватному ВНЗ. У будь-якому разі, треба ретельно вивчати пропозиції вітчизняних університетів, тому що їх розуміння програм подвійних дипломів теж може бути різним.

Ми розкажемо вам про можливість навчання за цією перспективною програмою у Відкритому міжнародному університеті розвитку людини «Україна».

Проект тлумачить проректор з навчально-виховної роботи Університету «Україна» Антоніна Коротєєва:

−    Програма подвійного диплома «Університету Україна» з Шяуляйським університетом побудована на навчальних програмах, які включають дисципліни фахової підготовки та спеціалізацію «соціальна робота» за освітньо-кваліфікаційним рівнем «магістр». Термін підготовки – півтора року. Програма передбачає, що литовські студенти переважно навчаються у Шяуляї, українські студенти – у Києві. Частину дисциплін наживо або дистанційно, в режимі он-лайн, цим студентам читають, відповідно, викладачі з України або Литви. А коли вже йдеться про практичну підготовку, то на один або два з половиною місяці ми обмінюємося студентами. Відбувається студентська академічна мобільність з метою набуття практичних навичок, для здійснення соціологічних досліджень у двох країнах, які необхідні для  підготовки випускної дипломної роботи. Студенти, які  навчалися відмінно, а їхні магістерські роботи/дослідження комісія відзначила як найліпші, зможуть подавати заявки на міжнародні наукові гранти та в аспірантуру.

Перший наш спільний з Литвою випуск відбувся цього, 2015-го року. За такою Програмою навчалося 35 студентів: 25 з Литви, 5 з Латвії і 5  з України. Усі вони отримали високі оцінки. Випускники отримали по два дипломи – український і європейського зразка. Ці дипломи дають змогу українським випускникам працевлаштовуватися на європейських ринках праці, тобто ця Програма навчання повністю відповідає всім Болонським принципам.

Наших колег з Литви ця Програма приваблює тим, що їхні спеціалісти, які вже мають певний досвід роботи у соціальній сфері, дуже зацікавлені в ознайомленні з досвідом, який накопичений у нашій країні, особливо зараз, в умовах, коли Україна знаходиться у стані війни, і наші соціальні програми розгортаються, набувають, так би мовити,  масового характеру.

Литовським колегам дуже цікавий такий наш досвід, котрий вони вже поклали в основу своїх наукових досліджень, і захищають більш конкурентоспроможні дипломні роботи. «Подвійні» програми об’єднують зусилля та напрацювання педагогів і спеціалістів з різних країн, а їхні наукові знахідки лягають в основу підготовки майбутніх фахівців у сфері соціальної роботи, і таким чином дозволяють значно підняти якість освіти.

 

Начальник служби президента Університету «Україна», юристконсульт Ірина Таланчук пояснює:

Двосторонню угоду між Шяуляйським університетом та Відкритим міжнародним університетом розвитку людини «Україна» про впровадження спільної магістерської навчальної програми «Соціальна робота» було укладено у червні 2013 року. Тобто, ми вже два роки успішно навчаємо наших студентів у Литві.

Коли відбувався наш перший спільний випуск у Шяуляї, на святковому врученні дипломів були присутні його Превосходительство єпіскоп Шяуляю Eugenijus Bartulis, міністр освіти та науки Литви  А. Pitrėnienė, міністр праці Литви Algimantos Pabedinskienėмер, мер міста Шяуляй Artūras Visockas, а також, звичайно, ректор Шяуляйського університету Н. Jurgaitis та інші поважні гості.

Усі наші студенти відзначили дуже високий рівень організації навчального процесу у литовському університеті та були приємно вражені гідним прийомом та увагою, які надала їм литовська сторона.

Студенти Університету «Україна», які пройшли навчання за Програмою подвійних дипломів, наприклад, Володимир Азін, Лідія Савченко, Ірина Судак, Галина Анцерова та інші дуже задоволені результатами і тим безцінним досвідом і враженнями, які вони отримали, перебуваючи за кордоном.

 

Своїми враженнями від навчання поділилися випускниці Університету «Україна», які навчалися по спеціальності «соціальна робота» за Програмою подвійного диплома.

Лідія Савченко майже все трудове життя працює в системі соціальної роботи, опікується допомогою ВІЛ-інфікованим у благодійній організації. Не зважаючи на свій досвід і вік (47 років), Лідія отримала вищу освіту за своєю професією та два дипломи − український і литовський, закінчивши магістратуру Університету «Україна» та Шяуляйського університету:

−     Звичайно, до власного навчання я підходила вже розсудливо та цілеспрямовано, спочатку трохи бентежило незнання англійської мови, але занурення у мовне середовище та методики викладання мов виявилися дуже ефективними, і я отримала не тільки досвід і нові враження, а ще й вивчила іноземну. Дуже задоволена власними результатами, і бажаю, щоб більше наших громадян теж скористалися таким шансом!

Галина Анцерова теж навчалася за Програмою подвійного диплома в Університеті «Україна» та у Шяуляйському університеті за спеціальністю «соціальна робота». Галина (33 роки) працює у групі екстремального реагування з питань насилля над дітьми Служби у справах дітей міста Києва:

−     Два місяці, проведені у Шяуляї на сесії, допомогли мені не тільки ознайомитися з європейським досвідом і законодавством із соціальної роботи та значно поліпшити власну англійську мову, − я отримала цікаву та корисну можливість зробити наукові дослідження для свої роботи. Дуже вдячна Університету «Україна» та, звичайно, нашим закордонним партнерам за цей шанс, який докорінно змінив мої професійні «горизонти» та надав «свіже» дихання моїй кар'єрі!

 

Про польсько-український проект розповідає директор Навчально-наукового інституту відкритої освіти Університету «Україна» Олена Майборода:

− Міжнародна Програма подвійного диплома працює на базі нашого Університету «Україна» у прямому співробітництві з  відомими закордонними вищими навчальними закладами.

У Польщі, наприклад, з Варшавським інститутом міжнародних стосунків, з Академією бізнесу та фінансів «Вістула» та з Академією суспільних наук. Із цими навчальними закладами у нас є угоди про спільне навчання.

Два рази на рік студенти виїжджають на сесію до Польщі, слухають курси  лекцій, ознайомлюються з організацією навчання там і проходять тренінги з польської мови. Тобто, здійснюється «занурення» у польське мовне та культурне середовище.

Цього року польська сесія відбулась у липні місяці. Головною її метою було ознайомлення наших студентів з мовою, історією Польщі та, звичайно,  курс лекцій за спеціальністю.

Найпопулярнішими спеціальностями у наших студентів, які навчаються паралельно у польських навчальних закладах, є спеціальності «дипломатія та міжнародні стосунки», «менеджмент туризму» і «менеджмент», а також спеціальності, які є відповіддю на вимоги сучасного суспільства, це: «кадровий консалтинг та управління персоналом», «національна та міжнародна безпека», у тому числі у галузі ІТ (інформаційних технологій), «промоція здоров’я» (дослівний переклад – «пропозиція здоров’я»). Усі ці спеціальності користуються великим попитом на європейському ринку праці.

Університет «Україна» дає змогу вивчати польську мову, як другу іноземну мову, усім своїм студентам, які навчаються за Програмою подвійного диплома. Але, звичайно, високого рівня володіння без занурення до мовного середовища досягти складно.

Тому, під час сесії у Польщі кожного дня наші студенти мали по три години занять з польської мови, і вже на другий день свого перебування почали розмовляти польською, а на день нашого виїзду до України вони вже могли самостійно, без допомоги, зясувати основні побутові питання, домовитися про зустріч. Таке безпосереднє занурення до мовного середовища є не тільки цікавим, але й дуже ефективним.

Наші студенти у захваті не тільки від самої поїздки, нових вражень, від організації навчального процесу та щирого дружнього прийому польської сторони, а й від самих себе, адже вони тепер отримали безцінний закордонний досвід, мовні ази.

Щодо фінансових питань за програмою співробітництва з польською стороною: студенти оплачують лише проживання, харчування та свій внутрішній проїзд. Ми підрахували, що за тиждень перебування у Польщі кожний студент витратив біля 75 (Euro). Це небагато, тому що у Європі досить високі ціни. При чому польська сторона надає нашим студентам якісне дворазове харчування, організоване за принципом «шведського столу», проживання у студентському гуртожитку інституту, де є всі необхідні побутові зручності та розміщує по дві особи у кімнаті.

Розпорядок дня у нашої молоді був такий: сніданок, потім або лекція у Варшавському інституті, або мовний тренінг на території студентського містечка. Були також і цікаві екскурсії, і знайомства.

Разом із польською стороною ми вибудували оптимальну програму перебування у Польщі для студентів різних спеціальностей, які вперше потрапляють на закордонне навчання, з акцентом на вивченні польської мови та культурного середовища, ознайомленні з основами навчання в іншій країні.

До речі, лекції викладались англійською мовою, і хочу зазначити, що наші студенти виявилися достатньо підготовленими і змогли після лекцій вільно обмінюватися думками та ставити запитання професорам.

 

Власними враженнями від навчання за цією Програмою поділилася мама вісімнадцятирічного студента Коледжу «Освіта» Університету «Україна» Олександра Гнатюка – пані Катерина. Катерина Федорівна переконана, що її син отримав безпрецедентний шанс, навчаючись за Програмою подвійного диплома:

−     Мій син навчається на четвертому курсі у коледжі Університету «Україна» за спеціальністю «організація готельного бізнесу та туризму» і паралельно у Варшавській Вищій школі міжнародних стосунків і американістики за спеціальністю «туризм». Ми дуже задоволені нашою поїздкою на сесію до Польщі (мені теж вдалося взяти участь у цій поїздці), адже і мій син, і його однокурсники на власні очі побачили перспективу свого навчання, отримали нові знання та досвід. Спеціальності, за якими він навчається, − суміжні, і предмети, які він складає в Україні, зараховуються польським навчальним закладом. Таким чином, студенти складають лише «академрізницю», тобто додаткові польські предмети та мають змогу пройти чудову практику з іноземних мов.

Особливо хочеться наголосити на тому, що сучасна освіта неможлива без знання іноземних мов, і ті методики та занурення у мовне середовище − гарний шанс оволодіти як англійською, так і польською мовами. До того ж, уся Програма подвійного диплома побудована таким чином, що як за термінами, навчальними програмами, так і фінансово нам це дуже вигідно.

 

Отож, для того, щоб отримати європейську вищу освіту в Україні вже сьогодні, необхідно зробити всього кілька елементарних кроків до вашого успіху. Тим більше, що для цього ніякі ЗНО складати вам не треба!

Які ж це кроки?

По-перше, ви повинні, виходячи з власних фінансових можливостей, визначитися з країною, у ВНЗ якої ви б воліли навчатися.

По-друге, звичайно, обрати спеціальність в Університеті «Україна» та одному з його європейських ВНЗ-партнерів.

Третім кроком буде добір пакету необхідних документів та подання їх до приймальної комісії Університету «Україна».

Четвертим – укладання договорів про навчання з Університетом «Україна» і обраним закордонним вищим навчальним закладом освіти.

Після цього ви отримуєте реальну чудову можливість на навчання у Європі.

Після того, як ви пройдете повний курс навчання за обраною вами спеціальністю, ви отримаєте два (!) дипломи про вищу освіту – вітчизняний і закордонний, тобто – український і європейський. А разом з ними і знання, і досвід, і нові важливі знайомства та зв’язки!

Ви зможете за власним бажанням працевлаштуватися в Україні або в будь-якій країні Європейського Союзу, адже, з одного боку, отриманий вами закордонний Диплом визнається українським законодавством і не потребує легалізації в Україні, а, з іншого боку, цей Диплом є міжнародно визнаним, і перед вами відкриється європейський ринок праці.

Залежно від того, яку освіту ви вже маєте, ви можете вступити на навчання за освітньо-кваліфікаційний рівнем (ОКР) бакалавра або вже за ОКР магістра. Спектр спеціальностей достатньо широкий, і дізнатися про нього ви зможете на сайті університету, по телефону або безпосередньо відвідавши Університет «Україна».

Які ж потрібно документи?

  • Оригінали та ксерокопії паспортів – громадянина України та закордонного;
  • ідентифікаційний код;
  • ваш документ про освіту з додатком;
  • чотири фотокартки розміром 35 на 45 мм.

Про все інше вам розкажуть фахівці Університету «Україна», де ви будете оформляти документи.

Зазначимо, що всім студентам – учасникам проекту «Подвійний диплом» на весь термін навчання відкривається Шенгенська віза, що дає вам змогу вільно пересуватися країнами Європейського Союзу, тобто – побачити світ.

Протягом усього терміну навчання ви отримуєте освіту на базі Університету «Україна» під безпосереднім керівництвом українських і закордонних викладачів за допомогою сучасних технологій дистанційного навчання.

Сам навчальний процес включає щорічні 10-денні ознайомлювальні сесії та стажування за кордоном. Усі іспити та заліки ви будете складати в Україні. Вартість навчання у закордонному вищому навчальному закладі освіти складає від 200 (Euro) за семестр.

Не зважаючи на те, буде випускник мати бажання чи життєву можливість працювати за кордоном або ні, набуті знання та досвід не пропадуть дарма. Як говорить мудре прислів’я: «Чого навчився, того за плечима не носить!»

 

За додатковою інформацією звертайтеся за адресою у Києві: вулиця Львівська, 23 (ст. м. Житомирська), за телефонами: 044-409-27062, 044-424-70-08, 067-441-19-34, 0630141-07-56, 066-132-30-03, а також читайте на сайтах: www.vmurol.com.ua, www.vo.ukraine.edu.ua.

Підготувала Олена Меленевська



Фото:

 


Поділіться з друзями:   

Останні новини