Україна та США вже цього року можуть відновити спільні конкурси для науковців

Україна та США планують відновити конкурси двосторонніх наукових проєктів, а також розвивати інші можливості для проведення спільних досліджень та наукової співпраці. Це передбачено Угодою між Урядом України та Урядом США про співробітництво у сфері науки та технологій.


Проєкт закону про продовження дії цієї Угоди був розроблений МОН і схвалений Кабінетом Міністрів сьогодні, 19 лютого 2020 року. Надалі він буде переданий для прийняття до Верховної Ради, - інформує прес-служба Міносвіти.

«Ми робимо максимум, щоб українські науковці інтегрувалися у міжнародний дослідницький простір. Для цього важливо збільшувати нашу присутність у міжнародних програмах та проєктах, а також розширювати двосторонню співпрацю. Відповідну угоду з США ми підписали ще 2006-го, однак наше наукове співробітництво не завжди перебувало в активному стані. Зараз ми змінюємо цю ситуацію», – повідомила Міністр освіти і науки Ганна Новосад.

Угоду буде продовжено на 5 років. У ній прописані такі форми співпраці, як:

  • обмін науково-технічною інформацією;
  • обмін науковцями і технічними фахівцями;
  • проведення спільних семінарів і зустрічей;
  • підготовка науковців і технічних фахівців;
  • проведення спільних досліджень тощо.

Передбачається розвиток прямих контактів у сфері науки між урядовими структурами, університетами, науково-дослідними установами, приватними компаніями та іншими організаціями двох країн.

«Уже зараз ми маємо попередню домовленість про проведення цього року засідання спільної робочої групи з питань науки і технологій. Там, зокрема, прийматиметься рішення про старт конкурсу двосторонніх наукових проєктів. Тож сподіваємося на подальшу підтримку Верховної Ради, що має ухвалити законопроєкт про ратифікацію Угоди, та Президента, який має його підписати. Після цього ми зможемо здійснити обмін нотами і документ набуде чинності», – розказала Ганна Новосад.


Поділіться з друзями:   

Останні новини