Оксид міді спотворює і вбиває рослини - американські вчені

Дослідники з Національного Інституту стандартів і технологій (NIST) і Массачусетського університету Амхерст представили перші докази того, що наночастки можуть накопичуватися в рослинах і пошкоджувати їх ДНК.


Вчені змогли в лабораторних умовах з'ясувати, що наночастинки оксиду міді мають здатність проникати в клітини коренів рослин і викликати безліч мутагенних пошкоджень ДНК.

У своєму дослідженні вчені використовували штучно створені ультрадисперсні наночастинки розміром від 1 до 100 нанометрів і різні продовольчі культури: редис, трави, які використовуються на пасовищах, багаторічну та однорічний плевел (кормова і газонна трава).

На фото добре видно, що збільшення концентрації наночастинок призводить до серйозних порушень у розвитку рослини

Оксид міді (також відомий як CuO) протягом багатьох років широко використовується для фарбування скла та кераміки, як покриття оптики, каталізатора при виробництві штучного шовку і т.д. Ця речовина також є хорошим провідником електричного струму, причому ця властивість посилюється на нанорівні, тому наночастинки CuO застосовуються при виробництві напівпровідників і їх можна знайти в безлічі побутових електронних приладів.

Вчені припускали, що через те, що окис міді є окислювачем, тобто ефективно видаляє електрони з інших сполук, вона може становити небезпеку. Так воно і виявилося: оксид міді викликає пошкодження ДНК в певних організмах. Дослідження показали, що наночастинки оксиду міді призводять до затримки розвитку коренів і пагонів у всіх трьох видах рослин. Треба відзначити, що концентрації наночасток, в ході експериментів американських вчених, вище, ніж на заводах, де використовують CuO.

По крайней мере, деякі харчові культури можуть серйозно постраждати від контакту з оксидом міді. Так, в присутності наночастинок міді у редиски в два рази більше пошкоджень ДНК, ніж в присутності звичайних іонів міді. Причому чим дрібніше наночастинки, тим більшої шкоди наноситься рослині. При цьому характер пошкоджень редису відрізняється від аналогічних змін в ДНК трав. Це означає, що вплив наночастинок вибірково і залежить від виду рослин і концентрації наночасток. Іншими словами, доведеться вивчати вплив конкретних наночастинок у різних концентраціях на кожній сільськогосподарській культурі - це величезна робота, і поки не ясно, хто цим буде займатися.


Поділіться з друзями:   

Останні новини