Вітчизняні науковці в межах проекту ЄС розроблять програму розвитку біомедицини в Україні

Інститут молекулярної біології і генетики НАН України в межах європейського проекту СOMBIOM на грант, який він виграв у 2011 році, розробить програму розвитку біомедицини в Україні.


Про це в коментарі Укрінформу повідомила менеджер проекту, вчений секретар Інституту, кандидат біологічних наук Яніна Міщук.

"Проект СOMBIOM складається з п'яти робочих пакетів, і дуже велика частина роботи присвячена розвиткові біомедицини в Україні. Результатом за цим основним пакетом має стати стратегія розвитку Інституту. Але ми її розуміємо як спільну програму двох академій - Національної академії наук і Академії медичних наук України, - що вкаже шлях і нашому інституту в галузі біомедицини, і медикам та біологам, які працюють у цій галузі, щодо розробки пріоритетних в Україні напрямів і впровадження результатів наукових досліджень у медичну практику", - сказала Я.Міщук.

Вона розповіла, що Інститут молекулярної біології і генетики, розробляючи стратегію свого розвитку, провів восени "круглий стіл", на якому було вирішено звернутися у президії обох академій з пропозицією розробити спільну програму НАНУ і НАМНУ в галузі біомедицини, яка має спрямувати розвиток біомедицини в Україні. "Це буде внеском українських біомедиків у європейську науку. Такою програмою ми постараємося показати, що у своєму розвитку йдемо в ногу з європейськими пріоритетами - це одна з умов проекту СOMBIOM. Європейці дуже зацікавлені, щоб ми нікуди в бік не відхилилися - величезна країна, усе ще величезний, як вони вважають, науковий потенціал, тож вони зацікавлені, щоб ми крокували з ними в ногу ", - зазначила вчений секретар Інституту.

Відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу, вона пояснила, що Єврокомісія кожні п'ять, а тепер кожні сім років оголошує нову програму науково-технічного розвитку Європи, в якій визначає пріоритети співробітництва, правила подачі проектів і призначає конкурси. "Тобто вони визначають на п'ять років, що фінансуватимуть у науці і яким чином", - уточнила Міщук. Інститут молекулярної біології і генетики НАН України співпрацює з Євросоюзом ще починаючи з п'ятої рамкової програми, наразі закінчується сьома рамкова програма, а з 2014 року починається восьма, яка називатиметься "Горизонти 2020".

За словами Міщук, правила участі в ній обіцяють спростити, щоб науковці охочіше подавали проекти. Повертаючись до проекту СOMBIOM, вона поінформувала, що результати виконання всіх її пакетів, у тому числі програму розвитку біомедицини в Україні, має оцінити Єврокомісія. "Звісно, програма розвитку біомедицини в Україні є справою нашої країни. Для Єврокомісії важливо, що цей напрям в Україні існує, а пріоритети науково-технічного розвитку держави - це справа України. Тому ми, звичайно, дуже сподіваємося на підтримку наших керівних органів науки - і на Держінформнауки, і на Міністерства освіти і науки", - підсумувала Міщук. І

нститут молекулярної біології і генетики НАН України взяв участь у європейському конкурсі РП7, що проводився протягом 2010-2011 рр, та отримав фінансування на виконання проекту «Зміцнення співпраці між ЄС та Україною в галузі молекулярної біомедицини» (COMBIOM), в якому Інститут є координатором. Сума гранту становить 450 тис. євро, проект почався у грудні 2011 року, його тривалість 36 місяців. Партнерами Інституту молекулярної біології і генетики НАН України є Інститут Гюстава Руссі (Франція) та Міжнародний Інститут молекулярної і клітинної біології (Польща).


Поділіться з друзями:   

Останні новини