Голова профспілки НАН України розповів скільки науковців втратила академія у цьому році

Анатолій Широков, голова профспілкового комітету НАН України під час засідання Комітету Верховної Ради з питань освіти й науки нагадав присутнім про проблему фінансування національної академії наук.


“Якщо справи підуть так і далі, то НАН України має всі шанси не дожити до свого 100-річного ювілею через 2 роки. Це відбудеться тому, що зникне головний суб’єкт науки – науковець”, - наголосив він.

“Минулого року академію полишили 2000 чоловік, а за перші 7 місяців цього року – 4685 науковців. Саме до цього і зводиться реформування наукової галузі, фактично це є ліквідацією. Середня зарплата в академії 3857 грн, при середній по промисловості 5354 грн. Нижче цієї планки ми ніколи в житті не опускалися. Відповідно до законодавства зарплата молодого наукового співробітника повинна відповідати подвійній по промисловості, тобто 12000, а максимально можлива заробітні плата згаданого науковця – 3742 грн. Якщо ми не почнемо отримувати необхідне фінансування, то Україна залишиться без науки”, - сказав Широков.


Поділіться з друзями:   

Останні новини