В Університеті «Україна» діє програма подвійного диплома

Університет «Україна» та Шяуляйський університет (Литва) спільно розпочали підготовку студентів за міжнародною магістерською програмою з отримання європейського та українського дипломів державного зразка.


Термін навчання – три семестри (1,5 роки) на основі базової освіти не нижче бакалавра за спеціальностями «Соціальна робота» і «Соціальна педагогіка».

Литовські та українські студенти перші два семестри будуть навчатися у своїх країнах. У навчальному процесі будуть використовуватися дистанційні технології, можливі індивідуальні графіки навчання. У третьому семестрі українські студенти будуть проходити практику в Литві упродовж двох місяців, а литовські студенти – в Україні.

Навчальна програма повністю відповідає Європейським стандартам освіти та пройшла відповідне ліцензування. Диплом магістра соціальної роботи – престижний і визнається в усіх країнах Європейського Союзу (ЄС). Фахівці соціальної роботи  широко затребувані у Європі і не мають проблем щодо працевлаштування.

Першими враженнями від практичної реалізації програми подвійного диплома  поділилася завідувач кафедри соціальної роботи і педагогіки Університету «Україна», керівник проекту Катерина КОЛЬЧЕНКО, яка у вересні 2014 року вже відвідала Шяуляйський університет із циклом лекцій:

? Група литовських студентів складає 30 осіб. Усі працюють в соціальній галузі і дуже вмотивовані, бо розуміють, що подвійний диплом значно розширює їхні шанси на кар'єрне зростання. Група дійсно дуже хороша і вміє по-справжньому працювати. Литовська група має специфічний графік: навчаються у п’ятницю, суботу, неділю – але з 8-30 до 20-00 год. Навантаження шалене, але добре дозоване, лекції чергуються з практичними заняттями, з перервами для розвантаження.

У мене дуже хороші враження від відвідання Литви, я по-хорошому заздрю Шяуляйському університету і його бібліотеці. Ми багато що взяли за приклад з литовського досвіду і намагаємося запровадити це у нас. Наприклад, нашим викладачам дуже сподобалася спеціалізована кімната дистанційного навчання. Ми теж маємо таке обладнання, але створення такого класу – це одне з наших найближчих завдань. У той же час, наше програмне забезпечення виявилося більш сучасним, тому ми спільно вирішили використовувати для лекцій саме його.


Під час роботи в Литві ми були зворушені, коли наша викладач Наталя Довгань отримала в подарунок від литовських студентів листівку, де вони розписалися і де кожен побажав Україні добра і миру. Литва дуже підтримувала нас і під час Євромайдану і після. Мені здається, литовські студенти також знайдуть багато цікавого в Україні під час практики. Ми дійсно зможемо збагатити одне одного.

Українська група складається із 7 осіб, з них 5 осіб мають досвід роботи в соціальних організаціях. У січні-лютому наші студенти виїжджають на практику до Литви, де будуть збирати матеріали та проводити дослідження в литовських соціальних організаціях відповідно до тем своїх дипломних робіт. За підсумками навчання і наші, і литовські студенти отримають по 2 дипломи державного зразка: європейський – Шяуляйського університету та український – нашого Університету «Україна».

Навчальна програма дуже сучасна, насичена і пройшла міжнародну експертизу в університетах Фінляндії та Нідерландів. У програмі буде широко використано дистанційні технології. Наші студенти зможуть он-лайн спілкуватися з литовськими викладачами та консультантами своїх дипломних робіт з литовської сторони. Так само і литовські студенти. Перший досвід таких лекцій вже є і був успішним.

Студент кафедри соціальної роботи Університету «Україна», учасник програми подвійного диплома, Володимир АЗІН зазначає:

? Я лише почав навчатися за цим проектом, але перші враження – дуже хороші. Технічне забезпечення – чудове. Ми спілкувалися з викладачем он-лайн за допомогою інтернет-зв’язку, в режимі відеоконференції, і складалося враження, що викладач знаходиться в аудиторії. За результатами програми ми отримуємо два дипломи – український державного зразка і європейський. За навчання в Україні сплачуємо ми, а частину програми у Литві опановуємо коштом проекту. Навчаємося за європейською програмою. Мови викладання – українська й англійська, але деякі питання обговорюємо російською, і викладачі йдуть нам назустріч у цій ситуації.

Довідка.

Від Університету «Україна» у Литві викладали кандидати наук Наталія Довгань (Мережа соціальних організацій України) та Катерина Кольченко (Моделювання професійної реабілітації людей з інвалідністю; Охорона праці в соціальній галузі). У жовтні до Литви з циклом лекцій їде кандидат педагогічних наук Олена Майборода (Дидактика і психологія вищої освіти; Вища освіти і Болонський процес), а в листопаді – кандидат соціологічних наук Валентина Євдокімова (Соціально-політичні зміни в сучасному суспільстві).

Українським студентам будуть читати професор Люда Радзієвічєнє (Здоров'я та благополуччя в сучасних соціальних теоріях), доктор Дарюс Герулайтіс (Методологія та організація наукових досліджень), доктор Брігіта Крівенієнє (Психологія та соціологія інвалідності), доктор Елге Герулайтєнє (Менеджмент соціальних програм та проектів) та доктор Валдас Рімкус (Сучасні технології соціальної роботи).

Світлана ПАТРА,

журналіст Імідж-центру Університету «Україна»

<object width="640" height="360"><param name="movie" value="//www.youtube.com/v/-BBoYBZ3JoQ?hl=ru_RU&version=3"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="//www.youtube.com/v/-BBoYBZ3JoQ?hl=ru_RU&version=3" type="application/x-shockwave-flash" width="640" height="360" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>

Поділіться з друзями:   

Останні новини