Відбувся урочистий випуск Української мережі Стартап-шкіл «Sikorsky Challenge» 2018 року

Упродовж двох днів 5 і 6 липня в КПІ ім. Ігоря Сікорського проходили заходи в межах урочистого випуску Української мережі Стартап-шкіл «Sikorsky Challenge» 2018 року. Цього року ця подія стала складником щорічного Фестивалю інноваційних проектів «Sikorsky Challenge».

Урочистий випуск було організовано в рамках проекту «Модель стартапів «Сікорські Челендж» об’єднує Донбас», підтриманого Проектом «Зміцнення громадської довіри», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Створення Української мережі Стартап-шкіл «Sikorsky Challenge» ініціював Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського». Ініціатива ця народилася не на порожньому місці – їй передувало створення власної університетської Стартап-школи «Sikorsky Challenge», яка, власне, і стала тим ядром, навколо якого невдовзі почалася розбудова цілої системи навчальних закладів, у яких студенти, інженери і науковці здобувають теоретичні знання та практичні навички у сфері створення інноваційних технологічних стартапів. Випускники таких шкіл здатні не лише продукувати нові ідеї, але й отримувати інвестиції для розвитку своїх проектів і втілювати їх у життя.

Продуктивність ідеї створення мережі таких шкіл підтверджено практикою перших років роботи Стартап-школи КПІ ім. Ігоря Сікорського: проекти, створені її випускниками, неодноразово відзначалися на фестивалі конкурсі стартап-проектів в рамках фестивалів «Sikorsky Challenge», які щорічно проводяться в КПІ ім. Ігоря Сікорського. Понад те, низка розробок, автори яких свого часу починали свій шлях в інноваційне підприємництво в Стартап-школі Київської політехніки, вже поставлені на виробництво і використовуються в різних сферах. Презентації кількох з них було зроблено і під час урочистого випуску.

Нині в Україні працюють вісім Стартап-шкіл: у Вінницькому національному технічному університеті; Приазовському державному технічному університеті (м. Маріуполь), Національному гірничому університеті (м. Дніпро), Донбаській державній машинобудівній академії (м. Краматорськ), Державному вищому навчальному закладі «Донецький національний технічний університет» (м.Покровськ), Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля (м.Сєвєродонецьк) та Національному університеті біоресурсів і природокористування України (м. Київ). І, звісно, у КПІ ім. Ігоря Сікорського. Триває підготовка до відкриття таких шкіл ще в кількох українських вишах – Херсонському державному університеті, Сумському державному університеті, Полтавському національному технічному університеті імені Юрія Кондратюка, Харківському національному аграрному університеті імені В.В. Докучаєва.

З огляду на те, що одним із основних завдань мережі є створення, розвиток і підтримка стартап-компаній у різних містах країни, можна сподіватися на значене збільшення числа українських високотехнологічних стартапів, що, в кінцевому підсумку, сприятиме оздоровленню вітчизняної економіки. При цьому певний наголос зроблено на розгортання Стартап-шкіл передусім у східних регіонах України, які у зв’язку з відомими трагічними подіями останніх років потребують інноваційних перетворень як у вузько-технологічному, так і в суспільно-управлінському сенсі.

«Ми зробили акцент на східних регіонах України. Тож сьогодні тут представлено чотири університети з Луганської та Донецької областей, – зауважив ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського академік НАН України Михайло Згуровський, вітаючи випускників мережі. – За останній рік ми змогли підготувати у Стартап-школах, що входять до нашої мережі, понад 280 дослідників і винахідників з цих регіонів. Так само в Стартап-школах навчаються й інноватори з центральної та західної частин України – їх підготовлено більш як 320. Разом число наших випускників – понад 600 осіб».

Якими можуть бути нові, перспективні стартапи, наочно продемонстрували пітчи випускників шкіл мережі, які, власне, і були головним пунктом програми її випуску. Отож у її рамках було презентовано понад 25 стартап-проектів з найрізноманітнішої тематики – від створення інтернету для хатніх улюбленців та чатботу для швидкого бронювання столиків у кафе та ресторанах до підвищення захисних функцій сучасного бронежилету, контролю та моніторингу параметрів мікроклімату теплиць, мобільного сервісу зі збору скла, металу, паперу і пластику, отримання міндобрив з відходів водопідготовки тощо.

«Україна має багато ресурсів, якими вона може скористатися для того, щоб забезпечити своє зростання і добробут, але найважливішим з них є інновації, ентузіазм та інноваційний потенціал її молодих підприємців, – наголосив на церемонії відкриття заходів з нагоди випуску Мережі Стартап-шкіл заступник керівника місії USAID в Україні Джон Пеннел. – Мабуть ви знаєте, що Україна вже набула в світі репутацію країни інноваторів. Одним із чинників цього є те, що вона має такі університети, які мають перспективне бачення, які дивляться в майбутнє. Серед них, звісно, слід назвати і Київський політехнічний інститут. Тому що ці українські виші заохочують своїх студентів до того, щоб творити, втілювати у життя свої ідеї та впроваджувати інновації».

Під час підбиття підсумків випуску, окрім традиційного для таких заходів вручення учасникам сертифікатів про успішне завершення навчання, було також оголошено десять проектів-переможців, які, за словами керівника проекту мережі Стартап-шкіл «Sikorsky Challenge» і співавторки Інноваційної екосистеми «Sikorsky Challenge» Інни Малюкової, автоматично стануть фіналістами конкурсу стартапів у рамках цьогорічного фестивалю інноваційних проектів «Sikorsky Challenge 2018», який проходитиме в КПІ в жовтні цього року. Їх авторам було вручено також «капелюхи Сікорського» – незмінний атрибут і, за переказами, талісман, з яким великий інноватор ХХ століття ніколи не розлучався, – традиційний подарунок-талісман випускникам шкіл, які носять його ім’я. Такі ж само капелюхи «на щастя» отримали і керівники шкіл «Sikorsky Challenge».



Поділіться з друзями:   

Останні новини