У Львівському університеті презентували книгу про військову історію Львова

4 вересня 2014 р. у Дзеркальній залі Львівського національного університету імені Івана Франка відбулася презентація книги відомого львівського історика Андрія Козицького «Leopolis militans.


Нариси військової історії Львова XIII–XVIIIст.», що вийшла друком у видавництві «Апріорі».

На зустріч із дослідником Андрієм Козицьким прийшли імениті науковці, дослідники, студенти, які цікавляться історією Львова, щоб особисто поспілкуватися з автором та дізнатися більше про малодосліджені мілітарні факти, до прикладу, із військової історії Львова. Модерував зустріч відомий львівський мовознавець Ілько Лемко.

По праву ця фундаментальна історична праця заповнює значну прогалину у видані книжок із дослідницької військової тематики. А з іншого боку, книга є дуже актуальною саме сьогодні, коли значно зріс інтерес громадськості до мілітарної проблематики а особливо до військової історії, зважаючи на сьогоднішні реалії боротьби України за свою суверенність. Як зауважила проректор із науково-педагогічної роботи та міжнародної співпраці Марія Зубрицька, упродовж останніх місяців спостерігається зміна суспільної думки щодо українського війська, яке тримає оборону держави на її східному  кордоні.

«Книга присвячена військовій історії Львова середини XIII– кінця XVIIIст. Окремі розділи висвітлюють найважливіші мілітарні події в історії галицької столиці: військові облоги, війська, бунти, перебування військових найманців, мілітарний вишкіл львів’ян, формування міської артилерії та фортифікацій, – підкреслив Андрій Козицький. – Окремі питання присвячені міжнародній геополітичній історії Галичини та Львова у складі Галицько-Волинської держави та Польського королівства і Речі Посполитої».

Як зазначив автор, книга з’явилася завдяки творчій співпраці великого колективу людей видавництва «Апріорі». Зокрема він висловив вдячність одному з найкращих мовознавців Ільку Лемку, який взяв на себе літературне редагування тексту, Наталії Крістєвій – за ошатну поліграфічну підготовку книги, а також іншим працівникам видавництва, які працювали, щоби видання якнайшвидше могло з’явитися у світ.

Багато ілюстрована книга містить яскраві й детальні описи найбільших облог міста, битв і військових бунтів, що відбулися неподалік галицької столиці. Окремо висвітлено розвиток міських фортифікацій і львівської міської артилерії. Автор критично аналізує низку популярних стереотипів, які стосуються військового минулого давнього Львова. Подану в книзі багатопланову картину мілітарної історії міста вписано в широку панораму політичного життя Галицько-Волинської держави, Польського королівства, Речі Посполитої, Молдавського князівства, Кримського ханства, Османської імперії.

Книга знаного львівського дослідника Андрія Козицького є актуальною насамперед тому, що останніми роками Україні бракувало військово-патріотичної літератури, яка б формувала не лише державний, а й локальний патріотизм. За висловлюванням одного із учасників презентації, «видання стало крупнокаліберним зарядом, який буде пробивати броню військово-історичних комплексів, упереджень і стереотипів».

Наприкінці зустрічі автор зауважив, що книгу він писав із приємністю, тож побажав таких же емоцій від прочитання і всім присутнім!


Поділіться з друзями:   

Останні новини