В Університеті «Україна» започатковано проект із видання серії книг «Бібліотека Університету «Україна».

Детальніше про нову видавничу серію розповіла директор бібліотеки Університету «Україна» Ніна Колесникова.


Ніно Петрівно, як з’явилася ідея серії?

Ініціатором проекту виступив Президент Університету «Україна» П.М. Таланчук, відомий учений, освітянин, державний і громадський діяч. Він є головою редакційної колегії серії «Бібліотека університету «Україна». Заснована  серія  2013 року. До редакційної колегії входять відомі журналісти, науковці, члени Національної спілки письменників України В. Карпенко, О. Глушко, О. Горобець, В. Бебик.

Яка мета її створення?

Патріотичне виховання та популяризація українських цінностей серед студентської молоді. Бібліотека розрахована на читачів, яких хвилює  сьогодення і майбутнє України. Мета цієї акції полягає в системній популяризації у суспільстві наукових, публіцистичних, художніх текстів, що досліджують, пояснюють складні періоди розвитку України, ілюструють певні проблеми її становлення як держави, заповнюють окремі лакуни з її історії, подають альтернативну точку зору на низку сучасних проблем.

Які книги вже видано в рамках проекту?

Саме видавничо-друкарським комплексом Університету «Україна»  видано два випуски серії. До першого випуску – «Українські реалії: негаразди, загрози, надії» увійшли гострі та актуальні статті П. Таланчука («Коли діждемось Вашингтона?»), О. Горобця («Брати з ментальністю орди»), О. Пахльовської («Страна рабов, страна господ»), В. Куйбіди («Загрози самостійності»), Патріарха Філарета («Росія використовує Московський патріархат як інструмент впливу на Україну»), В. Карпенка («Як Церква-мати стала церквою-дочкою») та ін., що порушують злободенні проблеми сучасної України.

У другому випуску серії – книзі автора Олександра Глушка «Куди ти ідеш, Україно?» – осмислюються суспільно-важливі процеси, що відбувалися в Україні в останні роки, розкриваються характери людей, їхні вчинки за різних життєвих обставин. Книга О. Глушка «Куди ти йдеш, Україно?» ? збірка публіцистичних творів у жанрі нарису, есе, журналістського розслідування. Ця книга є своєрідним майстер-класом Олександра Глушка як професійного публіциста з багаторічним практичним досвідом.

Готується до друку третя збірка публіцистичних творів «Україна на роздоріжжі». У чотирьох розділах книги – «Нагальні проблеми сьогодення», «Яка Конституція нам потрібна», «Дамоклів меч над Україною», «З глибин історії» ? буде опубліковано праці П. Таланчука, В. Карпенка, О. Глушка, В. Губарця, В. Бебика, О. Горобця, Г. Перепелиці та ін.

Так, уміщена до цієї збірки праця О.К. Глушка «Україна чи… Новоросія?» починається із питань, які має вирішити для себе кожен українець: «..Хто з нас міг навіть подумки припустити, що на 24 році незалежності нашої держави, у мирний час, розпочинаючи робочий день, ми будемо з душевним болем і трепетом чекати повідомлень з Криму, деяких областей Південного Сходу країни, повідомлень, схожих на фронтові зведення? Таке могло привидітися хіба що в кошмарному сні. Проте, осмислюючи події, що розгортаються сьогодні в Україні, ні-ні та й запитую сам себе, а чи й справді стало несподіваним для нас щедро оздоблене цинічною брехнею кремлівських реваншистів брутальне захоплення озброєними до зубів російськими військами, у тому числі й під виглядом знахабнілих бандформувань, частини території суверенної держави? Чи все ми зробили, щоб захистити від підступного віруса внутрішнього сепаратизму й жорстокого зовнішнього агресора новонароджене в 1991 році дитя? Чи убезпечили свою молоду країну від тих сил, які не порвали з більшовицьким минулим, прагнучи будь-що реставрувати його і в такий спосіб повернути все на круги своя?..»

Видані книги уже набули широкого читацького резонансу за межами університету.

Які ще напрями діяльності розвиває бібліотека Університету «Україна»?

Що є невід’ємною частиною вищого навчального закладу? Куди насамперед поспішає студент, отримавши чергове академічне завдання, нову тему для курсової чи готуючи дипломний проект? До бібліотеки. Саме книгозбірня – невід’ємний атрибут вищих навчальних закладів з давніх часів і донині. Не є винятком і бібліотека Університету «Україна», що розвивалася разом з університетом і стала невід’ємною складовою життя як студентів, так і викладачів.

Творці бібліотеки Університету «Україна» – це люди, віддані бібліотечній справі та відродженню духовності серед молоді. Її фундатором є Петро Михайлович Таланчук – Президент Університету «Україна». Частина книг з його домашньої бібліотеки увійшла до бібліотечного фонду університету.

До організації роботи бібліотеки в різні роки (з 1998 до 2014 року) доклали чимало зусиль такі фахівці та ентузіасти своєї справи, як Т.О. Діденко, А.А. Кіращук,. О.В. Рудешко, І.В. Андрущенко, І.В. Доканіна та інші – від завідувачів бібліотекою до фахових бібліотекарів. Створення бібліотеки почалося з 5570 примірників книг, що були отримані з різних бібліотек України. 2001 року була запроваджена комплексна система автоматизації діяльності бібліотеки з подальшим створенням електронного каталогу.

Нині колектив бібліотеки наполегливо розбудовує, модернізує бібліотеку, яка нині є науково-інформаційним, освітнім та культурним центром університету. За 16 років накопичено великий масив інформації, який  забезпечує традиційними та електронними ресурсами навчальний процес і наукову діяльність закладу. Бібліотека має багатогалузевий, універсальний фонд, що складається з наукових, навчальних, літературно-художніх видань та становить понад 240 000 примірників документів. Щорічно до книгозбірні надходить до 6000 примірників документів. Зростає фонд неопублікованих документів (827 назв). Фонд праць науково-педагогічного колективу університету добирає 1000  назв навчально-методичної  літератури. У користуванні студентів ліцензійні інформаційні продукти, а саме бази даних. Книгозбірня має видання іноземної літератури, зокрема – мовами оригіналу: англійською, німецькою, іспанською, польською, китайською, японською, арабською та ін.

Маючи потужний інформаційний ресурс, за підтримки керівництва університету, книгозбірня здійснює благодійну діяльність. Бібліотечки власної серії  нашого університету  «Мережа дистанційної освіти» (по 700 прим.) поповнили бібліотечні фонди Коледжу культури і мистецтв, фінансово-правового коледжу, економіко-правового коледжу та економіко-правового ліцею м. Києва. Зібрання бібліотеки університету, а саме  книг із різних галузей знань обсягом до  2000 прим. документів, покладено в основу створення бібліотек військових частин № 3066 та № 3027. Спільно зі студентським самоврядуванням  двічі були передано комплекти літератури в дитячі будинки. У серпні поточного року було зібрано та відправлено книги для бібліотек звільненого  від сепаратистів міста Слов’янська на Донеччині.

Щороку бібліотека організовує акцію «Подаруй бібліотеці книгу», до якої долучаються науковці, студенти  і співробітники університету. Нещодавно  голова Піклувальної ради університету, народний депутат України кількох скликань, дипломат та знаний учений Олег Григорович Білорус подарував бібліотеці навчального закладу свої книги, які поповнили фондову колекцію читального залу.

Бібліотека – творча ланка університету. Наша книгозбірня  має свою особливість – бібліотекарі долучилися до важливої функції  виховання студентської молоді. Колектив здійснює велику культурно-просвітницьку роботу. Інтелектуальному розвиткові студентів сприяють  бібліотечні заходи: наукові читання, читацькі конференції, творчі вечори, літературно-мистецькі свята, презентації книг, дні книги, дні бібліотеки. Наприклад, до 200-ліття Т.Г. Шевченка в бібліотеці відбулася презентація книги Платона Білецького «Апостол України». Книгу та її автора в розлогому культурологічному контексті представили донька Платона Білецького Олена Білецька, письменник, доктор філософії, головний редактор газети «Наша віра», президент Українського пен-клубу Євген Сверстюк, дійсний член (академік) Національної академії мистецтв України, доктор мистецтвознавства, професор Вадим Скуратівський, мистецтвознавець Наталя Романова. Наша бібліотека презентувала на заході розлогий розділ «Шевченкознавство» у бібліотеці університету: навчальні посібники, довідкову літературу, наукові праці, мистецькі альбоми, твори Т.Г. Шевченка, варіанти видань «Кобзаря».

У затишній атмосфері бібліотеки проходять хвилюючі зустрічі з видатними сучасниками. Влаштовуються численні екскурсії. Бібліотека бере участь  у міжнародній  науково-педагогічній діяльності університету. У читальній залі відбулися прес-діалоги студентів із послами  Японії, Республіки Корея, Арабської республіки Єгипет.

Важливою складовою роботи бібліотеки є виставкова діяльність. Бібліотечна практика збагатилася новими видами: виставки-інсталяції, виставки персоналій, віртуальні виставки, виставки «на замовлення» до лекційних занять, фестивалі книжкових виставок до науково-практичних  та міжнародних наукових конференцій.

В Університеті «Україна» започатковано проект із видання серії книг «Бібліотека Університету «Україна».

Світлана ПАТРА,
журналіст Імідж-центру Університету «Україна»

Фото:


Поділіться з друзями:   

Останні новини