У держбюджеті не заклали підвищення стипендій

Студенти вимагають привести стипендію у відповідність до прожиткового мінімуму. Під такою петицією до президента підписалися 50 тисяч українців.


Нині прожитковий мінімум становить 1330 гривень, а найвища стипендія - 825 гривень, про це йдеться в сюжеті ТСН.

Чимало студентів змушені працювати після навчання, аби заробити собі гроші на прожиття. Позаяк навіть найвищої стипендії не вистачає на житло та харчування. Організатор збору підписів Влас Шмідт вимагає принаймні зрівняти виплати студентам із прожитковим мінімумом у 1330 гривень. Бо стипендія у виші становить 825 гривень, у технікумі – 622 гривні.

У Міносвіти посилаються на мізерний цьогорічний бюджет. Справедливість убачають у розділенні стипендій на соціальні для студентів із бідних родин та академічні - для відмінників у навчанні.

Система індивідуальних стипендій давно діє в сусідній Польщі. Студентам у скруті - призначають соціальні виплати. Але матеріальний стан родини треба довести документально. Талановитим учням платять за успіхи в науці, спорті чи мистецтві. Розбіг шалений - від 300 гривень до 18 тисяч.

Українським студентам без батьківської підтримки і власних підробітків не вижити. До кінця цього року влада декларує, що мізер, на який зможе існувати українець, - це півтори тисячі гривень, тоді студентська стипендія буде вдвічі меншою за прожитковий мінімум.


Поділіться з друзями:   

Останні новини