Через 4-5 років регіональні виші можуть втратити державне замовлення, - Олександр Співаковський

Народний депутат України, Голова комітету ВРУ з питань науки і освіти Олександр Співаковський під час телеефіру на телеканалі «Рада» розповів про підсумки роботи комітету та проблеми вступної кампанії 2016 року.


"Міністр освіти та міністерство підтримують ідеологію розподілу державного замовлення, яка закладена в Наказі Міністерства освіти і науки від 06 червня 2016 року № 622 “Про затвердження Змін до наказу Міністерства освіти і науки України від 15 жовтня 2015 року № 1085”, - зазначив він.

“Ця модель створює дисбаланс у розвитку людських ресурсів у регіонах.  Виші столиці, куди піде більшість дітей з високими балами ЗНО, отримають додатково до 25 % державного замовленні у порівнянні з попередніми роками. При цьому виші в інших областях та ті, де переважають інженерні спеціальності, щороку втрачатимуть до 25% держзамовлення. А якщо порахувати, що кожного року вони будуть втрачати по 25 % держзамовлення, то можна спрогнозувати, що буде з ними через 4-5 років. В результаті діти, які захочуть навчатись в регіонах, втратять можливість державної підтримки для навчання”,  - зазначив Співаковський.

“Сьогодні 27% всіх українських студентів навчаються в Києві. Чи готова столиця приймати ще більше абітурієнтів? Чи готова інфраструктура? Немає гуртожитків для цих додаткових студентів”, - наголосив нардеп.


Поділіться з друзями:   

Останні новини