Цього року значно розширено можливості доступу дітей з Криму і Донбасу до української освіти, - Міносвіти

Цього року спільними зусиллями влади та громадськості вдалося значно розширити можливості для здобуття вищої освіти дітей та молоді з анексованого Криму та непідконтрольних українській владі територій Донецької та Луганської областей.


Про це повідомили учасники прес-конференції «Можливості для здобуття якісної освіти для дітей і молоді з Криму та Донбасу», що відбулася в ІА «Укрінформ» 27 вересня 2016 року, - передає прес-служба Міносвіти.

«Найголовнішим у вступній кампанії цього року є те, що вдалося переламати тенденцію щодо зменшення набору студентів з окупованого Криму та непідконтрольних територій Донбасу», - наголосив директор департаменту вищої освіти МОН Олег Шаров.

Під час цьогорічної вступної кампанії на території України працювали 12 освітніх центрів «Крим-Україна» та 28 освітніх центрів «Донбас-Україна», до яких могли звернутися діти з Криму та Донбасу, щоб вступити до вишів за спрощеною процедурою.

Всього до університетів України через освітні центри «Крим-Україна» вступило 153 особи, через освітні центри «Донбас-Україна» - 855 осіб.

Загалом кількість вступників з Криму та Донбасу є значно більшою, оскільки цього року дуже велика частка дітей з цих територій вступала в українські виші за результатами ЗНО.

За словами Олега Шарова, реалізація конституційного права дітей з окупованих та непідконтрольних українській владі територій на здобуття освіти була не можлива без потужної інформаційної підтримки з боку ГО «Фонд «Відкрита політика». Працівники цього фонду надавали підтримку в роботі гарячої телефонної лінії для жителів Донбасу і Криму щодо вступної кампанії, що працювала в Міністерстві освіти і науки. Станом на кінець серпня на цю лінію надійшло 3 тисячі звернень від громадян з Донбасу та Криму, які отримали фахову консультацію.

«Створення додаткових можливостей для здобуття освіти для дітей з анексованого Криму та непідконтрольних українській владі територій Донбасу – це є шлях не тільки до соціалізації та реінтеграції, а побудова мостів миру», - підкреслила директор Фонду «Відкрита політика» Ірина Жданова.

Нагадаємо, що 20 вересня завершилася вступна кампанія для дітей з Криму і Донбасу. Цього року для них процедура вступу до вищих навчальних закладів була спрощена. Діти з цих територій за кілька днів могли скласти державну підсумкову атестацію і отримати документ державного зразка про середню освіту в освітніх центрах «Донбас-Україна» і «Крим-Україна». Вони могли вступати не тільки в університети, а й в технікуми, коледжі. За спрощеною процедурою абітурієнти з Донбасу вступали до закладів, що розташовані на підконтрольній Україні території Донецької та Луганської областей, а також у ті, що були евакуйовані з непідконтрольних територій.

У прес-конференції взяли участь заступник Міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Георгій Тука;  директор департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки України Олег Шаров,  генеральний директор ГО «Фонд «Відкрита політика» Ірина Жданова.


Поділіться з друзями:   

Останні новини