В Уряді скромно замовчують про свої досягнення в розвитку вищої освіти та науки

Вдруге Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман звітує про роботу Кабміну, перший раз це був звіт за другий квартал, а тепер - за другий та третій.


У звіті дуже скромна згадка про успіхи Кабміну в розвитку галузей науки та вищої освіти.

Дійсно, як і зазначено в звіті, влада створила, хоч із запізненням на рік, належні умови для вступу осіб із тимчасово окупованих територій Донбасу та Криму та зробила можливим отримання ними документів про середню освіту. Створено особливі умови вступу для абітурієнтів з Донбасу в університети, що були евакуйовані з території проведення АТО. Через освітні центри «Крим-Україна» до вищих навчальних закладів вступило близько 153 осіб, через освітні центри «Донбас-Україна» – близько 855 осіб.

У звіті не згадується про запуск системи електронного розподілу державного замовлення під час цьогорічної вступної кампанії. Попри проблеми, які виникали у абітурієнтів у перші дні подання документів, можна вважати, що система спрацювала належним чином. А всі спірні питання були вирішені на користь абітурієнтів.

У вересні, як вкотре було обіцяно, не запрацювало Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО). Яке після виборів голови та заступників Нацагенства, що відбулися 21 жовтня цього  року, отримало можливість згодом розпочати свою роботу. Але  фактично, станом на сьогодні, НАЗЯВО не працює. В звіті Кабміну про Нацагенство також не йдеться.

Немає в звіті і згадки про успіхи проектів за участю українських ВНЗ та науково-дослідних організацій у програмі «Горизонт 2020». І взагалі останнім часом у Міносвіти мало говорять про співпрацю за програмою «Горизонт 2020». Можливо це пов’язано з тим, що університети слабо проявляють ініціативу щодо участі у програмі або ж взагалі втратили інтерес до цього.

Про науку в звіті майже не йдеться, можливо причиною тому є те, що так і не була вирішена проблема з фінансуванням НАН України та галузевих академій наук, де вченим доводиться працювати неповний робочий тиждень. Лише є згадка  про те, що Кабмін затвердив склад Ідентифікаційного комітету з питань науки. Відповідну постанову було прийнято на засіданні Уряду 14 вересня. Ідентифікаційний комітет є дорадчим органом при Кабінеті Міністрів України і саме він на конкурсній основі має обирати персональний склад наукового комітету Національної ради України з питань розвитку науки і технології.

Підтримана Урядом 22 липня цього року ініціатива Міносвіти по розробці спільно з компанією «Майкрософт Україна» репозитарію наукових праць поки що так і залишилась ініціативою, адже його тестова версія, як було це обіцяно, до кінця вересня так і не запрацювала. Крім того, відповідно до розпорядження Кабміну від 22 липня 2016 р. № 504-р Міністерству освіти і науки протягом трьох місяців необхідно було розробити та затвердити план заходів щодо створення та введення в експлуатацію репозитарію та розробити і подати на затвердження Кабміну положення про Національний репозитарій академічних текстів. Із визначеної дати ( 22 липня) вже якраз минуло 3 місяці, а інформації щодо розробки згаданого положення Міністерством і досі не оприлюднено.

Нагадаємо,  вартість розробки репозитарію, який повинна створити компанія “Майкрософт Україна” разом з компанією-партнером, складе 180 тис. грн, далі певний період часу Міносвіти буде сплачувати по 20 тис. грн. у місяць за удосконалення системи та підтримку. Для університетів та наукових установ  доступ до репозитарію буде безкоштовний.


Поділіться з друзями:   

Останні новини