Закон "Про вищу освіту" повинен змінити поведінку суб’єктів освітнього процесу, - Олександр Співаковський

Про зміни, які необхідно здійснити для імплементації Закону України «Про вищу освіту», розповів у інтерв’ю «Громадському» народний депутат, заступник голови освітнього комітету Ради Олександр Співаковський.


«Закон повинен змінити поведінку суб’єктів освітнього процесу: студентів, викладачів та самих університетів. А тепер давайте подивимось, як ходили студенти в університет за «папером» (дипломом) три роки тому, так і ходять. Як викладачі ходили щоб більше отримати навантаження, так воно і відбувається сьогодні», - зазначив він.

Нардеп нагадав про відсутність практичної реалізації мобільності студентів.

«Мобільність задекларована відповідно до Болонського процесу фактично не реалізована, бо немає інструментів, які дозволять студенту поїхати в закордонний вуз, навчатись там протягом семестру та, проінформувавши про це свій виш, отримати зарахування того навчання в своєму університеті. Відповідних механізмів немає, є лише декларація у вигляді закону, а на практиці нічого не змінилось», - наголосив Співаковський.

Також на думку нардепа, студенти недостатньо включаються в науково-дослідну роботу в університетах.

Серед проблем, які об’єктивно заважають сьогодні підвищенню якості освіти у вітчизняних вишах, він назвав недостатнє фінансування університетів.

«Як можна забезпечити навчання студента, якщо держава виділяє на це 2 долари на день?», - підсумував Олександр Співаковський.


Поділіться з друзями:   

Останні новини