Академічну стипендію повинні отримувати 50% студентів, - Лілія Гриневич

Про це заявила Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич під час Парламентських слухань на тему: «Про стан та проблеми фінансування освіти і науки в Україні».


«Ми змінюємо підхід до виплати стипендій студентам. Ми переходимо до підвищення стипендій, приводячи їх розмір до анонсованого у Законі України «Вищу освіту» - на рівні прожиткового мінімуму починаючи з підвищених стипендій», - наголосила вона.

Лілія Гриневич пропонує, щоб мінімальна стипендія збільшилась із 825 грн до 1100 грн. Підвищена буде складати 1600 грн, а для тих, хто навчаються на фізико-математичних і педагогічних спеціальностях – 1400 грн, тому що це повинно стати засобом мотивації для навчання студентів на цих спеціальностях.

Міністр просить перенести частину коштів запланованих для виплати соціальних стипендій у наступному році на виплату академічних стипендій. За її підрахунками перенести необхідно 1.4 млрд грн. У цьому випадку можливо забезпечити озвучене підвищення стипендій та не буде значного скорочення кількості осіб, які її отримують.

«Отримувати стипендію у цьому випадку будуть 50% студентів. Також ми пропонуємо запровадити рейтингову систему для призначення стипендій, щоб не призначати і далі її тим, хто вчиться на 3 та 4. При цьому вищий навчальний заклад може додавати до цієї системи власні критерії, які будуть затверджені вченою радою та погоджені зі студентами», - зазначила міністр освіти.


Поділіться з друзями:   

Останні новини