Перевірка академічних текстів через Національний репозитарій не встановить наявності плагіату

Міністерство освіти і науки України пропонує для громадського обговорення «проект Постанови КМУ «Про затвердження Положення про Національний репозитарій академічних текстів».


На обговорення Міносвіти виділило близько тижня, що на думку багатьох представників галузі є недостатнім.

Національний репозитарій академічних текстів  – універсальна за змістом загальнодержавна електронна база, де накопичуються, зберігаються, систематизуються, піддаються комплексному аналізу вітчизняні академічні тексти (наукового, науково-технічного та освітнього характеру) і до якої забезпечується віддалений доступ користувачів. Повна назва Національного репозитарію англійською мовою – National Repository of Academic Texts.

Основна мета Національного репозитарію – сприяння розвитку освітньої, наукової, науково-технічної та інноваційної діяльності шляхом покращання доступу до інформації та підтримки академічної доброчесності.

Передбачається, що Національний репозитарій накопичуватиме, систематизуватиме, зберігатиме та оброблтиме наступні види академічних текстів підготовлених та опублікованих в Україні:

  • кваліфікаційні (випускні) роботи здобувачів першого та другого рівнів вищої освіти;
  • дисертації на здобуття наукового ступеня доктора філософії та доктора наук;
  • статті у рецензованих наукових періодичних фахових виданнях;
  • наукові видання (монографії, збірники наукових праць, матеріали наукових конференцій і т.п.);
  • звіти про науково-дослідні та дослідно-конструкторські роботи;
  • депоновані роботи, які попередньо пройшли процедуру рецензування;
  • тощо.

До частини праць у репозитарії доступ користувачів буде обмеженим. Доступ користувачам буде надаватись на правах неповного, часткового або іншим чином обмеженого доступу згідно з чинним законодавством.

Адміністратором Національного репозитарію буде Державна наукова установа «Український інститут науково-технічної експертизи та інформації».

Цікавим є пункт проекту положення, де вказано, що репозитарій фактично не корисним, як засіб боротьби з плагіатом: «Результати перевірки академічних текстів на наявність текстових запозичень за допомогою ресурсів Національного депозитарію  не може бути свідченням відсутності академічного плагіату». Тому попередні гасла представників Міносвіти щодо вирішення проблем із плагіатом у наукових працях можливе через створення такого репозитарію тепер виглядають дивними.


Поділіться з друзями:   

Останні новини