Опубліковано січневий рейтинг університетів світу Ranking Web of Universities від Webometrics

До трійки лідерів серед українських вишів традиційно увійшли КНУ ім. Тараса Шевченка, НТУУ «КПІ» та СумДУ.


Київський національний університет імені Тараса Шевченка, який посів перше місце серед укрїнських вишів, має 1215-те місце у світовому рейтингу.

ТОП-10 українських вишів у рейтингу Webometrics


Довідка

Рейтинг складають з 2004 року і публікують двічі на рік (у червні-липні та січні). Його складає Лабораторія кіберметрики («Cybermetrics Lab») Національної дослідницької ради Іспанії («Spanish National Research Council», CSIC), яка діє при Міністерстві науки та інновацій Іспанії. Рейтинг починався з аналізу 6 000 університетів у 2004 році, на сьогодні аналізують понад 20 000 вищих навчальних закладів і визначають їхнє місце відповідно до ступеня представлення своєї діяльності в Інтернет-просторі, застосовуючи свою власну методологію оцінки. Можна критикувати цю методологію, але всі провідні ВНЗ світу знаходяться попереду. Лабораторія вдосконалює методологію і особливо це стосується змін, які зроблено у 2012 році.

Коротко про методологію

Рейтинг розраховується двічі на рік за наступними критеріями (нижче число у таблиці свідчить про вищу позицію установи за цим критерієм):
10% – PRESENCE (ПРИСУТНІСТЬ) – кількість сторінок у домені установи (включає в себе всі під домени та всі типи файлів, зокрема у форматі PDF); розраховується за Google;

50% – VISIBILITY (ВИДИМІСТЬ) – кількість зовнішніх джерел, які містять зворотні посилання на веб-сторінки установи; розраховується за показниками інструментів Ahrefs та Majestic;

10% – TRANSPARENCY (or OPENNESS) (ПРОЗОРІСТЬ (або ВІДКРИТІСТЬ)) – кількість цитат топ-авторів установи за Google Scholar Citations (попередній рейтинг за цим показником було опубліковано в грудні 2016 року.

30% – EXCELLENCE (or SCHOLAR) (ЯКІСТЬ (або НАУКОВІСТЬ)) – кількість статей дослідників установи, які входять до кращих 10% найбільш цитованих у 26 дисциплінах за розрахунками Scimago.


Поділіться з друзями:   

Останні новини