Футбольна команда Університету «Україна» – срібні призери Першості ФАСК

Нещодавно в Університеті «Україна» було відзначено футбольну команду університету – срібних призерів Першості ФАСК (Футбольної асоціації студентів Києва).


Президент ФАСК Вадим Місюра відмітив особливу заслугу головного тренера команди Олександра Шамича в успіхові команди і нагородив усіх гравців та керівний склад ВНЗ.

Футбольна команда Університету «Україна» – єдина, котра представляє нині на футбольному чемпіонаті міста серед студентів недержавний ВНЗ.

Про футбол і не тільки розповідає Олександр Шамич, доцент кафедри здоров’я людини та фізичного виховання, кандидат педагогічних наук, заслужений працівник фізичної культури і спорту Українитренер студентської футбольної команди Університету «Україна».

Олександре Миколайовичу, коли було створено університетську футбольну команду? Як вона тоді називалася?

Футбольну команду було створено з часу заснування самого університету, 1998 року. До речі, першим тренером футбольної команди Університету до 2009 року був відомий футболіст, легенда українського спорту, перший чемпіон СРСР у складі Київського «Динамо» 1961 року, Володимир Миколайович Ануфрієнко.

На той час команда університету вже виступала за першість міста, але призових місць не займала.

Називалася команда просто: «Команда Університету «Україна»». Так вона називається і сьогодні.

А коли Ви прийшли до Університету «Україна»?

Я розпочав працювати в Університеті 6 років тому на кафедрі фізичного виховання, завідувачем якої був заслужений тренер України Адирхаєв Сослан Георгійович. Він і запропонував мені очолити студентську команду університету з футболу. Із Сосланом Георгійовичем ми плідно співпрацюємо донині.

Як прийшли перші успіхи?

Розпочавши новий сезон, ми посіли 1-ше місце в першості міста. Це був 2010 рік. Хочу сказати, що на той час чемпіон визначався за наступною схемою. У чемпіонаті міста виступало 10 команд, які після одного кола поділялися на дві групи по 5 команд. Одна розігрувала чемпіонство, інша першість. Ми  виграли першість, здолавши у вирішальній грі команду Київського національного університету технологій та дизайну (КНУТД) із рухунком 3:1. А найкращим гравцем першості став наш студент Євген Рябчук, який забив у цій грі 2 м'ячі. Женя виступає зараз у Польщі, проживає  у Варшаві, де грає за місцеву команду KS «Pelikan» Lowich. Представники Федерації футболу м. Києва на чолі з відомим гравцем команди «Динамо» Київ, володарем Кубка Кубків європейських країн Володимиром Трошкіним привітали нас із перемогою і вручили Кубок і медалі на Площі знань у нашому Університеті.

Сьогодні переможець визначається за такою ж схемою?

Ні. Нині Вища ліга нараховує 10 команд, а Перша ліга − 9  команд, які грають у два кола і визначають переможців. Цього року ми посіли друге місце в Першій лізі, здолавши такі команди, як  Університет ім. Б. Грінченка, НМУ імені О.О. Богомольця,  Європейський університет, Державний університет телекомунікіцій, Державний економіко-технологічний університет, Університет культури та мистецтв (КНУКIМ) та другу команду Академії внутрішніх справ (НАВС). Поступилися лише команді Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана (КНЕУ). За результатами першості ми, разом з командою КНЕУ,  вибороли право виступати у Вищій лізі чемпіонату міста Києва. А дві найслабші команди з Вищої ліги перейшли у Першу. Кращим захисником першості став наш студент Дорош Роман, кращий бомбардир нашої команди  − Білошицький Василь. Також хочу видзначити нашого воротаря і капітана команди Федорука Андрія, який є справжнім лідером і душею команди. Усі ці гравці навчаються у нас, в Інституті соціальних технологій Університету «Україна».

Чи є у Вашої команди  талісман? А де Ви придбали екіпіровку?

Наш талісман − емблема Університету «Україна». Як тільки я очолив команду, головним питанням було придбання футбольної форми. Частину коштів на форму нам надав університет, а решту ми додали самі. А вже позаминулого року я особисто домовився з фірмою спортивної екіпіровки «Diadora»,  яка нам проспонсорувала чудову футбольну екіпіровку італійської марки «Lotto». Це був мій подарунок команді за успішно проведений сезон.

На вашу думку, після Вашого приходу команда стала краще грати?

Я хочу сказати так: ми систематизували підготовку. Одне діло, коли приходять гравці з різних факультетів і просто починають ганяти в футбол, і інше, коли ми систематично збираємося, проводимо тренування і вже бачимо, хто на що здатен. До речі, цього року у нас дуже гарна команда. Не останню роль тут відіграє те, що я працюю у Федерації футболу міста Києва і маю стосунок до всіх команд, які випускаються. Три роки тому ми домовилися з групою гравців та  з тренером футбольного клубу «Київ», і семеро гравців з цієї команди вступили на навчання до нашого ВНЗ. Ці гравці і є на сьогоднішній день «кістяком» команди.

Ви прийшли в університет з готовою програмою тренувань чи розробляли її на місці, спираючись на особливості команди?

Програма складалася на місці.  Спершу я прийшов в університет не як тренер футбольної команди, а як викладач, маючи інші цілі і завдання.

Нині  також працюю на кафедрі здоров’я людини та фізичного виховання на посаді доцента кафедри. Викладаю такі предмети, як «Олімпійський спорт», «Гімнастика», «Туризм», «Спортивні ігри».

А чи були у Вашій команді студенти з особливими потребами?

Було двоє хлопців із вадами слуху. Нині усі гравці команди повносправні. Звісно, деякі студенти з обмеженими можливостями ходять на тренування, але ми їх ще не долучаємо до змагань, це у наших подальших планах.

Скільки гравців входить у команду? Чи є резерв, запасні гравці?

Звичайно, у нас є свій запас. Зараз у команді 28 осіб. Відбір відбувається постійно. Одні хлопці закінчують ВНЗ, інші вступають до університету. Тому кожного року проходять певні рокіровки. Через рік закінчують навчання і наші основні гравці, так що треба дивитися у майбутнє і обов’язково працювати з резервом.

Скажіть, а хто входить до складу команди: тільки студенти, чи ще й ті, хто колись навчався у нашому ВНЗ, а після випуску продовжують грати в команді?

За регламентом, брати участь у змаганнях можуть тільки студенти стаціонару. Позаминулого року був у нас хлопець із  Київського міжнародного університету. Також грав у команді ще один гравець із Переяслав-Хмельницького ВНЗ. Тобто, ми можемо запросити до нашої команди декілька гравців – студентів стаціонару − з інших ВНЗ, це, до речі, дозволяється, але ВНЗ, де вони навчаються, не повинен брати участі у змаганнях.

Випускників чи студентів-заочників університету залучати до таких змагань не можемо.

Також хочу підкреслити важливу деталь:  у Вищій лізі чемпіонату міста Києва серед ВНЗ  2015-2016 років, який розпочався, бере участь лише один недержавний ВНЗ – це Університет «Україна».

До речі, ми вже зіграли три тури змагань. Перемогли Національний технічний університет (КПІ) з рахунком 2:1, розійшлися миром 1:1 з Національним університетом фізичного виховання і спорту України та здолали Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана (КНЕУ)  з рахунком 1:0. Вважаю, що для нашого Університету «Україна» це великий успіх.

Де розташована Ваша тренувальна база?

Ми тренуємося на стадіоні «ТЕМП» (Святошино), хоча цього року університет не укладав договір зі стадіоном. Проте завдяки тому, що у мене  добрі стосунки з керівництвом футбольного клубу «Зірка»,  нашій команді дозволяють проводити тренування на цьому стадіоні. Хочу висловити колегам велику повагу та вдячність за їх розуміння і підтримку.

Скажіть, Ваші гравці встигають поєднувати футбол із навчанням?

Скажу так – буває по-різному. Є у нас хлопець, Дорош Роман, який отримав нагороду як «Кращий захисник», і при цьому він – відмінник навчання. А є студенти, які все ж більше віддаються спорту, і їм важче дається навчання. Але існує певний закон, і не тільки в наших вишах, а і в закордонних: коли студент захищає честь свого ВНЗ, то викладачі йдуть на деякі поступки: десь допомагають, десь підказують.

Я ще за жодного гравця зі своєї команди не клопотався перед викладачами. Я вважаю, що хлопець – майбутній мужчина, який буде відповідати не тільки за себе, а й за свою родину. І у нього повинна бути голова на плечах і вистачати мізків навчатися і складати самостійно хоч на мінімальному рівні заліки та іспити.

Яке відношення Ваша команда має до ФАСК (Футбольної асоціації студентів Києва)?

Футбольна асоціація студентів Києва – це громадська організація, якій Федерація футболу м. Києва делегувала права на проведення змагань з футболу та футзалу серед студентів усіх навчальних закладів м. Києва. Тобто, ми постійно з нею спілкуємося на предмет календаря змагань, футбольних полів, де проводяться ігри, заявки гравців, часу початку матчів і т. д. ФАСК  веде та оновлює свій сайт з питань турнірної таблиці, вилучення та попередження гравців, бомбардирів команд та інше.

Хочу наголосити, що ФАСК проводить дуже велику роботу по популяризації футболу серед студентства. Президент ФАСК Вадим Місюра є членом Ради ректорів Київського вузівського центру. Будучи народним депутатом Верховної Ради двох попередніх скликань, він знає багатьох ректорів особисто і користується певною повагою серед них, що тільки допомагає розвиткові студентського спорту. Із керманичем Університету «Україна» Петром Михайловичем Таланчуком він теж знайомий особисто вже багато років.

Судді теж із ФАСКу?

Ні, арбітрів призначає Федерація футболу міста Києва. У ФАСКа є договір із комітетом арбітрів Федерації футболу, який і призначає арбітрів на ігри першості міста Києва.

Як підтримує Вас університет?

Університет проплачує щорічний грошовий внесок до ФАСКу за участь у змаганнях, оренду футбольних полів, оплату арбітрів, придбання нагородної атрибутики та інше. Минулого року сума складала 6 тисяч гривень. Такі правила, вони стосуються усіх ВНЗ, які беруть участь у змаганнях.

Користуючись нагодою, хочу подякувати нашому Президенту Петру Михайловичу Таланчуку за підтримку наших починань і пообіцяти, що ми будемо гідно представляти Університет «Україна» на змаганнях з футболу різних рівнів.

А в яких змаганнях Ваша команда ще бере участь?

Ми виступаємо в чемпіонаті м. Києва з футзалу. Минулого року посіли четверте місце, а наш гравець Василь Білошицький став кращим бомбардиром змагань. Також беремо участь у змаганнях з пляжного футболу Спартакіади Університету «Україна», де три роки поспіль виборюємо перше місце.

Які у Вашої команди плани на майбутнє?

Поки що найближчі плани – гідно виступити у Вищій лізі. Далі залежить від студентів, бо деякі гравці з команди цього року випускаються і невідомо, які гравці прийдуть їм на заміну. У цьому й полягає суть університетської команди. Вона не може довгий час триматися на одних і тих же студентах. Змінюються гравці, змінюється  команда, і в цьому полягає основна специфіка роботи.

Є ще один цікавий момент. У наших планах − товариські ігри з партнерами Університету «Україна» в Польщі та Англії, заплановані на осінь 2015 року та на весну 2016 року.

Кожен, хто бажає грати у футбол і при цьому примножувати спортивну славу рідного Університету «Україна», можуть записатися на тренування до тренера Олександра Шамича.

Контактний телефон : (38) 093-336-17-34 (Федорук Андрій)

Довідка

Шамич Олександр Миколайович − доцент кафедри здоров’я людини та фізичного виховання Відкритого міжнародного університету розвитку людини «Україна», кандидат педагогічних наук, доцент, заслужений працівник фізичної культури і спорту України. Член комітету арбітрів Федерації футболу України. Голова ГО Колегія футбольних арбітрів та інспекторів м. Києва, голова комітету арбітрів та інспекторів Федерації футболу м. Києва, член Президії  Федерації футболу м. Києва.

Нагороджений відзнаками: Київського міського голови – Нагрудним знаком «Знак пошани», Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту «Почесний працівник фізичної культури і спорту» та «За активну громадську діяльність», Української православної церкви Київського патріархату орденом Святого Миколи Чудотворця, Почесними грамотами Міністерства внутрішніх справ України, Київської міської державної адміністрації, Федерації футболу України, Федерації футболу м. Києва.

Має понад 50 наукових праць з проблем розвитку фізичної культури і спорту в регіонах України та зайнятості підлітків у позашкільний та позаурочний час, опублікованих у фахових виданнях затверджених ВАК України. Є членом редакційної колегії журналу «Фізичне виховання в сучасній школі», де постійно друкує свої статті. Протягом 5 років на Першому Національному радіоканалі був ведучим уроку футболу у дитячій ранковій радіопередачі «Школяда», де спонукав слухачів до постійних занять спортом та до здорового способу життя. У співавторстві з футбольним істориком Анатолієм Коломійцем написав VI том книги «Київський футбол на межах часів. Люди, події, факти. Суддівство матчів».

Арбітр Національної категорії з футболу (з 1999 року), Асистент арбітра ФІФА (2002–2003 р.р., 2008–2010 р.р.). У сезонах 2002-2003, 2005-2006 та 2008-2009 р.р. був визнаний кращим асистентом арбітра чемпіонату України з футболу за версією спортивних журналістів України. Як асистент арбітра провів 310 матчів чемпіонату, першостей та кубку України серед професійних команд, а також 53 матчі міжнародного рівня під егідою ФІФА (Міжнародної Футбольної Асоціації).

 

Костянтин ЗОЗУЛЯ,
студентський Медіа-центр Університету «Україна»


Останні новини