КПІ ім. Ігоря Сікорського разом із польським університетом розпочнуть роботу над створенням спільного наносупутника

1 березня представники КПІ ім. Ігоря Сікорського та Познанського університету технологій (Польща) уклали Протокол про наміри щодо створення і запуску спільного наносупутника.


Від імені КПІ ім. Ігоря Сікорського документ підписали проректор університету з наукової роботи академік НАН України Михайло Ільченко та керівник лабораторії наносупутникових технологій теплоенергетичного факультету Борис Рассамакін, від імені Познанського університету технологій (ПУТ) – декан факультету електроніки і телекомунікацій професор Кшиштоф Весоловські та професор Анджей Касінські, - інформує прес-служба університету.

У церемонії підписання також взяли участь з боку ПУТ професор Рафал Кренз і координатор по розвитку польсько-українського співробітництва ПУТ Ольга Вахріна, з боку КПІ ім. Ігоря Сікорського – директор Механіко-машинобудівного інституту КПІ ім. Ігоря Сікорського член-кореспондент НАН України Микола Бобир, декан теплоенергетичного факультету Євген Письменний, заступник проректора з наукової роботи Ігор Литвинов, начальник відділу міжнародних проектів департаменту міжнародного співробітництва Сергій Шукаєв та інші.

Нагадаємо, Познанська політехніка (це ще одна назва ПУТ) є надійним партнером КПІ ім. Ігоря Сікорського. Нині чинною є угода про співпрацю двох університетів у рамках програми ЄС «Erasmus +», їх також пов’язують угоди про подвійний диплом за магістерським рівнем підготовки у галузях біомедичної інженерії та машинобудування. Тож новий проект є логічним продовженням курсу на зміцнення цікавих і корисних для обох університетів стосунків у галузі освіти і науки.

Підписанню Протоколу передували консультації та робочі зустрічі, що тривали три дні, й на яких обговорювалися концепція та технічні й організаційні деталі розробки і підготовки до запуску спільного наносупутника. Крім того, члени делегації ПУТ відвідали лабораторію наноспутникових технологій на теплоенергетичному факультеті, Інститут телекомунікаційних систем, ознайомилися з роботою та можливостями лабораторій Механіко-машинобудівного інституту, відвідали Boeing Training Center, Навчально-тренінговий центр КПІ ім. Ігоря Сікорського – НААS та Українсько-німецький навчально-методичний центр «КПІ-ФЕСТО», які працюють на базі ММІ, тощо.

Відповідно до підписаного Протоколу, спільним завданням університетів-партнерів є розробка, проектування і виготовлення електронної платформи спільного наносупутника для дистанційного зондування Землі.

Учасники проекту домовилися об’єднати можливості для створення корисного навантаження, обробки та використання даних, отриманих від цього навантаження – комп’ютерної обсервуючої системи (видимий, інфрачервоний діапазони) і передавальної системи з визначеними характеристиками.

У рамках реалізації проекту планується налагодити обмін студентами, магістрантами, аспірантами та співробітниками; забезпечити участь студентів, магістрантів, аспірантів у проектуванні та розробці конкретних вузлів космічних апаратів, у забезпеченні їх теплових режимів, а також у випробуванні космічних апаратів і їх систем; налагодити співпрацю в експлуатації наземної інфраструктури (комплекс прийому і обробки даних) існуючих наземних станцій КПІ ім. Ігоря Сікорського, а також створення наземної станції на базі ПУТ; узгодження роботи наземних станцій прийому даних від супутників тощо.


Останні новини