Curiosity знайшов на Марсі ідеальне місце для життя

Марсохід НАСА виявив на Марсі ділянку грунту, де створені умови ідеальні для життя мікроорганізмів.


"Курортний рай" для бактерій знайшли в районі Yellowknife Bay, всього в декількох сотнях метрів від виявлених у вересні 2012 року слідів древніх струмків. Аналізи, зроблені за допомогою наукових приладів SAM і Chemin показали, що знайдена порода може підтримувати життя мікробів. Аналіз зразка виявив сірку, азот, водень, кисень, фосфор і вуглець - деякі з ключових хімічних інгредієнтів, необхідних для життя. При цьому 20% складу зразка становлять глинисті мінерали, які є продуктом реакції води з магматичними мінералами, такими як олівін. Присутність сульфату кальцію разом з глиною дозволяє припустити, що грунт нейтральна або злегка лужна. Вчені дійшли висновку, що суміш окислених, неокислених і слабоокісленних речовин могла б стати ідеальним середовищем існування для бактерій. Отримані дані свідчать, що регіон Yellowknife Bay був частиною давньої системи річок або озера, яке періодично наповнювалося водою. Скала, яку досліджував Curiosity, складається з дрібнозернистого аргілітів містить сульфатні мінерали та інші хімічні речовини. Причому це колись вологе середовище, на відміну від деяких інших марсіанських регіонів, не є сильно окисленим або солоним.

Порівняння знімків двох марсоходів Opportunity і Curiosity. Зліва, відповідно, знаходиться скеля Wopmay в кратері Endurance, а праворуч - скеля Sheepbed в регіоні Yellowknife Bay, в кратері Гейла

На жаль, ніяких слідів життя в настільки сприятливому місці поки не виявлено. Вчені планують залишити Curiosity в Yellowknife Bay ще на кілька тижнів перед початком довгої поїздки до центру кратера Гейлая колись вологе середовище, на відміну від деяких інших марсіанських регіонів, не є сильно окисленої.

Треба відзначити, що до подібних знахідок інтернет-громадськість ставиться скептично - від дорогого важкого марсоходу очікували сенсаційних відкриттів, а на виході отримані лише знімки і аналізи, які не сильно відрізняються від даних Spirit і Opportunity. Поки Curiosity стає героєм новинних стрічок тільки після публікації знімків незвичайних предметів, які в НАСА незмінно оголошують шматками скелі природного походження.


Останні новини