У ЄДЕБПО передбачено новий статус для електронної заяви: «заяву скасовано»

Такий статус отримує заява, яку скасовано вступником в особистому електронному кабінеті до моменту, коли її буде опрацьовано приймальною комісією.


Після чого їй буде надано інший статус («заяву зареєстровано у ВНЗ», «заява потребує уточнень») або анульовано за рішенням приймальної комісії до моменту встановлення статусу «власника заяви рекомендовано до зарахування на навчання за кошти державного бюджету (фізичних, юридичних осіб)», повідомляє ГМ ОПОРА.

ВНЗ може присвоїти заяві статус «скасовано» лише у випадку виявлення технічної помилки, зробленої під час внесення даних до Єдиної державної електронної бази з питань освіти. При цьому необхідно обов’язково зазначити причини такого анулювання. При присвоєнні цього статусу заява вважається неподаною, а факт подачі анульовується у Єдиній державній електронній базі з питань освіти. Фактично, новий Порядок легалізував практику, яка була застосована вже у цьому році, однак через свою новизну та недостатню унормованість не знайшла широкого застосування. Тому, окремі абітурієнти скаржилися на те, що одні вузи могли скасувати реєстрацію в ЄДЕБПО так, що подання заяви не вважалося використанням однієї з 15 можливостей подачі документів для участі у конкурсному відборі, а інші жалілися на непоступливість ВНЗ.

У будь-якому випадку, юридичне закріплення норми – необхідний крок. Однак, чи буде вона реалізована на практиці – залежить від того, наскільки справно та без збоїв працюватиме ЄДЕБПО у майбутньому. Адже нам відомі випадки, коли електронна заява, яка протягом 48 годин з моменту подання вступником не отримала іншого статусу, ніж «заяву подано до ВНЗ», не анульовувалася автоматично, як це було визначено у Порядку, а могла бути прийнятою навчальним закладом навіть за два тижні після цього. Причому, абітурієнтові за цей час вдавалося подати електронну заяву вже до 5-6 інших ВНЗ, що в кінцевому випадку приводило до того, що вступник не міг бути зарахований на навчання до того вузу, який найпізніше опрацьовував його електронну заяву.


Поділіться з друзями:   

Останні новини