В ході вступної кампанії 2016 р. відбулася системна фальсифікація загальноукраїнського рейтингу абітурієнтів, - Співаковський

Перший заступник Голови Комітету ВРУ з питань науки й освіти, народний депутат Олександр Співаковський не задоволений ситуацією, яка склалась із цьогорічним автоматизованим розподілом державних місць серед абітурієнтів, та наполягає, що при розподілі відбулись фальсифікації.


“На основі різноманітних даних є підстави стверджувати, що у ході вступної кампанії 2016 року відбулася системна фальсифікація загальноукраїнського рейтингу абітурієнтів, яка призвела до порушення конституційного права громадян України на рівний доступ до освіти на засадах чесного конкурсу”, - повідомив він на свій сторінці у соцмережі Facebook.

“Причини фальсифікації полягають у помилковості роботи алгоритму адресного розміщення державного замовлення, що може бути результатом службової недбалості його замовників та розробників. Завдяки цьому абітурієнти різних ВНЗ були поставлені в нерівні умови у ході проведення конкурсу за сумою результатів ЗНО і середнього бала документа про середню освіту. В ході розподілу місць державного замовлення в цьому році було застосовано одночасно два конкурси: загальнонаціональний конкурс абітурієнтів за результатами ЗНО та конкурси абітурієнтів у кожному вищому навчальному закладі”, - вважає Співаковський.

“Для здійснення внутрішнього конкурсу абітурієнтів кожним навчальним закладом був розроблений свій порядок обчислення конкурсного бала вступника, як передбачає Закон України «Про вищу освіту», ст.44, а також Наказ МОН «Про затвердження умов прийому на навчання до вищих навчальних закладів України в 2016 році» №1085 від 15 жовтня 2015 року. Для обчислення конкурсних балів були використані різні вагові коефіцієнти для різних сертифікатів ЗНО, для середнього бала документа про загальну середню освіту, а також для врахування дипломів Всеукраїнської олімпіади, конкурсу науково-дослідницьких робіт членів Малої академії наук або за успішне завершення підготовчих курсів (факультету довузівської підготовки).  Оскільки на момент оприлюднення Наказу №1085 керівників вищих навчальних закладів не було повідомлено про характер застосування загальноукраїнського конкурсу в алгоритмі розміщення місць державного замовлення, то правила внутрішніх конкурсів в цих закладах не могли бути узгоджені між собою. На одні і ті ж спеціальності різними ВНЗ були встановлені різні вагові коефіцієнти для різних конкурсних документів вступників. Встановлення згідно з рекомендацією МОН окремих коефіцієнтів в межах 0,05 для врахування дипломів Всеукраїнської олімпіади, конкурсу науково-дослідницьких робіт членів Малої Академії Наук або за успішне завершення підготовчих курсів (факультетів довузівської підготовки) відбулося в різних навчальних закладах по-різному. В окремих випадках цей ваговий коефіцієнт не був встановлений взагалі тими ВНЗ, які не вважали такі документи обов’язковими. На практиці це призвело до того, що для одних і тих же абітурієнтів на одні і ті ж спеціальності різні ВНЗ обліковували кількість конкурсних балів по-різному, користуючись в одних випадках сумарним коефіцієнтом для сертифікатів ЗНО та документів про середню освіти 0,95 в інших – від 0,99 до 1. Через це сумарні бали одних і тих же абітурієнтів в різних ВНЗ відрізнялися на 6-10 одиниць.

В умовах дії загальнонаціонального алгоритму розподілу таке обраховування балів спотворило загальні результати абітурієнтів, і їхні рейтинги в межах України виявилися хибними. В результаті до зарахування на місця державного бюджету були рекомендовані абітурієнти з значно гіршими показниками підготовки, а абітурієнти з кращими показниками не отримали доступу до місць державного замовлення на пріоритетні для них спеціальності. Це є значним порушенням чесності конкурсу, проведеного в 2016 році на загальнонаціональному рівні. Кількість таких абітурієнтів важко обрахувати, але є можна припустити, що вона оцінюється сотнями або навіть тисячами осіб”, - переймається нардеп.

“Таким чином при запровадженні всеукраїнської системи конкурсного відбору абітурієнтів у 2016 році не були дотримані рівні умови для всіх абітурієнтів та вищих навчальних закладів. Це призвело до втрати багатьма громадянами України доступу до безоплатної вищої освіти на конкурсних засадах”, - наголосив він.

Олександр Співаковський готує відповідне звернення до Міністра освіти і науки України Лілії Гриневич та ГПУ.


Поділіться з друзями:   

Останні новини