Результат автоматизованого розподілу по бюджетних місцях може бути несподіваним для багатьох вступників, - Олександр Співаковський

Питання головної новації цьогорічної вступної кампанії, автоматизованого розподілу студентів за місцями державного замовлення, прокоментував народний депутат, Перший заступник Голови Комітету з питань науки і освіти ВРУ Олександр Співаковський.


На думку нардепа, абітурієнт не може точно знати в якому виші система виділить  йому бюджетне місце. Дійсно, абітурієнти подають багато заяв, з них частина в інших містах, тому несподіванок при зарахуванні на місця державного замовлення може бути багато. Адже спрогнозувати саме яка із заяв (виш + пріоритет) забезпечить абітурієнту бюджетне місце неможливо.

"Існуючий механізм прийому до вищих навчальних закладів призводить до розриву між середньою та вищою освітою. Ні абітурієнт, ні його батьки, подаючи електронні заяви про вступ, остаточно так і не знають, до якого вишу його врешті-решт розподілить комп’ютер. А це зводить нанівець існуючу систему профорієнтаційної підготовки та заподіює непоправну шкоду вищим навчальним закладам, які готують фахівців за фундаментальними та інженерними спеціальностями", - наголосив Співаковський.

Олександр Співаковський раніше вже висловлював занепокоєння тим, що університети, котрі отримають багато заяв від абітурієнтів з високими балами зможуть претендувати додатково на 25 % державного замовлення від обсягів минулого року.

“Ця модель створює дисбаланс у розвитку людських ресурсів у регіонах.  Виші столиці, куди піде більшість дітей з високими балами ЗНО, отримають додатково до 25 % державного замовленні у порівнянні з попередніми роками. При цьому виші в інших областях та ті, де переважають інженерні спеціальності, щороку втрачатимуть до 25% держзамовлення. А якщо порахувати, що кожного року вони будуть втрачати по 25 % держзамовлення, то можна спрогнозувати, що буде з ними через 4-5 років. В результаті діти, які захочуть навчатись в регіонах, втратять можливість державної підтримки для навчання”,  - зазначив нещодавно він під час телеефіру на телеканалі "Рада".


Поділіться з друзями:   

Останні новини