Лілія Гриневич вважає необхідним зменшити фінансування президії НАН України

На думку Міністра освіти і науки України Лілії Гриневич, проблема полягає в тому, що треба змінити підходи до фінансування НАН.


Постійно вся економія коштів завжди зводиться до скорочень у наукових установах Академії і ніколи це не стосується її президії. Про це вона розповіла в інтерв'ю виданню Цензор.НЕТ

"Ми маємо фінансувати не тільки будинки і ставки; нам треба збільшити кількість грантового фінансування. Щоб за гроші науковці боролися саме на конкурсних засадах. І щоб більше фінансування отримували ті, хто займається важливими фундаментальними темами та прикладними дослідженнями. Ті, хто насправді переміг у конкурсі. І щоб у Національної академії наук був додатковий ресурс, який вони могли б використати саме для кращих вчених. Бо яка проблема загалом? З одного боку, в абсолютних цифрах бюджет Національної академії наук зріс у порівнянні з минулим роком. Але зросла заробітна плата, зросли комунальні послуги. І тут НАН повинна подумати, як оптимізуватися. З тих відгуків, що я чую безпосередньо від науковців, ці рішення бувають дуже дивними. Наприклад, пропорційно скорочуються всі інститути – незважаючи на те, який результат вони дають", - зазначила Міністр.

"При цьому немає жодної оптимізації по фінансуванню президії Академії. Я б не хотіла зараз критикувати ті управлінські рішення, які приймає президія Академії, тому що, знов же таки, вони нам не підпорядковуються. Але мені здається необхідним, щоб науковці безпосередньо розуміли як приймаються ці рішення, і їх розділяли. Ці рішення нелегкі – особливо, коли скорочуються ставки", - наголосила Гриневич.


Поділіться з друзями:   

Останні новини