Знайдено новий метод передбачення сонячних спалахів

Вчені з Університету Пердью, можливо, відкрили новий метод для прогнозування сонячних спалахів більш ніж за день до їх виникнення.


Таким чином можна отримати завчасне попередження про небезпеку і захистити супутники, космонавтів та інфраструктуру Землі від потенційно небезпечного випромінювання.

Нова система попередження аналізує відмінності в гамма-випромінювання, яке випускає в момент розпаду атомів радіоактивних елементів. Ця швидкість розпаду вважається постійною, але останні результати досліджень ставлять це твердження під сумнів.

Вчені висунули гіпотезу, яка говорить, що швидкість радіоактивного розпаду змінюється під впливом сонячної активності, можливо, через потоку субатомних частинок нейтрино від Сонця. Натяк на це з'явився, коли в 2006 році дослідники виявили, що швидкість розпаду радіоактивного зразка незначно змінилася за 39 годин до початку великого сонячного спалаху. З тих пір вчені ретельно вивчали аналогічні зміни в швидкості розпаду до і після сонячних спалахів, а також в процесі обертання Землі навколо Сонця, обертання самого Сонця і коливань сонячної активності.

Результати роботи в двох різних лабораторіях показали чіткі щорічні зміни в швидкості розпаду радіоактивних ізотопів хлору-36. При цьому найвища швидкість розпаду спостерігалася в січні і лютому, найнижча - в липні і серпні.

Використовувалися дані спостережень з липня 2005 року по червень 2011 року. Річні коливання пояснюються просто: коли Земля знаходиться далі, вона отримує менше сонячних нейтрино і швидкість розпаду трохи сповільнюється. Коли Земля наближається до Сонця або відбувається сонячний спалах, кількість нейтрино виростає, і розпад прискорюється.

Треба відзначити, що роль нейтрино в даному явищі - лише гіпотеза. Оскільки нейтрино практично не мають маси і заряду, фізики вважають, що вони не взаємодіють з іншими частинками. Так що причиною коливань швидкості розпаду можуть бути й інші, невідомі частинки.

Дане відкриття дозволяє розробити новий метод прогнозування сонячних спалахів. При цьому не потрібно виводити в космос дороге устаткування - відповідний детектор можна побудувати на Землі.


Поділіться з друзями:   

Останні новини