Ставки на вітер: американські достідники прогнозують зміни в енергетиці

Фахівці Національної лабораторії Лоренса Берклі Міністерства енергетики США опублікували доповідь, який говорить про перспективність інвестицій у вітроенергетику.


Згідно з дослідженням, вітроенергетика може стати новим і дуже привабливим об'єктом для довгострокових ф'ючерсних угод. Зазвичай ф'ючерсні угоди, які страхують від зміни цін на товари, полягають на короткострокові періоди, оскільки при нинішній економічній моделі передбачити коливання цін на сировину скрутно.

Сьогодні на ринку енергоресурсів, в тому числі і на найбільшому американському, домінуюче положення займає природний газ. Завдяки "сланцевої революції" ціни на газ будуть залишатися низькими в найближчій перспективі. Однак коли йдеться про перспективу більш віддаленою, то ціна природного газу залишається під питанням. Врахувати екологічні ризики, складнощі з транспортуванням, видобутком та іншими факторами дуже складно, тому довгострокові ф'ючерсні угоди по природному газу практично не укладаються.

У свою чергу, енергія вітру має фіксовану ціну, яка збережеться на приблизно одному і тому ж рівні дуже довгий час. Так, на ринку комунальних послуг в США угоди з фіксованим діапазоном цін на енергію вітру полягають на десятиліття вперед. Це дає вітроенергетиці унікальна конкурентна перевага, якого немає в нафти і природного газу.

Саме тому деякі країни орієнтуються на альтернативні джерела енергії. Наприклад, в США видобуток сланцевого газу викликала масовий перехід з вугільної та нафтової енергетики на газову. Не виключено, що в майбутньому, коли попит на газ зросте багаторазово, ціна на блакитне паливо також різко підніметься. З цієї точки зору енергія вітру вигідніше, оскільки вона не схильна до таких різких перепадів вартості.


Поділіться з друзями:   

Останні новини