У Львівському університеті високопосадавці обговорили сучасний стан юридичної науки та правовий вектор розвитку західної цивілізації

«Європейська єдність, побудова європейського будинку вирішується звичайними людьми, які починають опановувати культуру, науку, мистецтво сусідніх держав, німецького зосібна».


Про це йшлося про важливість розуміння принципів функціонування правової демократичної держави у виступі судді Конституційного Суду України Віктора Шишкіна під час урочистого вручення сертифікатів випускникам у рамках програми «Паралельного вивчення німецького права» у Львівському національному університеті імені Івана Франка. Опанування основами німецького права, за словами судді, є перспективною і потрібною справою, повідомляє прес-служба ЛНУ ім. Івана Франка.

Про структуру парламентаризму у своїй країні та принципи роботи права в загальній політичній системі розповів член німецького Бундестагу, голова Правового комітету Бундестагу Зігфрид Каудер. За його словами, завжди існує протистояння Уряду та Парламенту, проте надзвичайно важливо завжди розуміти і пам’ятати, що Парламент важливіший і фактично включаєв себе Уряд.

Окрему увагу Зігфрид Каудер приділив теперішньому співіснуванню національних Парламентів Об’єднаної Європи із Центральним Європарламентом у Брюсселі. На думку німецького високопосадовця, часто трапляється так, що готові рішення чи політичні позиціонування надходять із Брюсселя і нібито мають підлягати виконанню. «Але насправді дуже важливо, щоб у єдиній Європі ми мали активні національні парламенти», - зазначив гість.

Паралельне вивчення студентами німецького права є надзвичайно вагомим як у євроінтеграційному контексті, так і в становленні правової держави загалом, а відтак «треба будувати мости взаєморозуміння, комунікації, співпраці», - переконаний декан юридичного факультету ЛНУ ім. Івана Франка, професор  Андрій Бойко.

Про зародження та втілення ідеї з вивчення німецького права й наголосив на тому, що впродовж трьох років було закладено міцний фундамент для подальшої плідної співпраці, йшлося у виступі особливого гостя заходу -  професора Штефана Хюльсхьорстера, керівника проектів курсу, заступника директора Німецького фонду міжнародного правового співробітництва. «Звичайно, не можна перенести право з однієї країни в іншу, але це і не є метою нашої співпраці.Головна мета – порівняння правового регулювання, принципів його застосування й основ функціонування», - зазначив професор Хюльсхьорстер.

Ректор Університету, професор Іван Вакарчук наголосив на перевагах вивчення німецького права для студентів, додавши, що це відкриває перед молодими людьми додаткові можливості для наукової самореалізації та кар’єрного росту.

Голова Львівської обласної державної адміністрації, випускник Львівського національного університету імені Івана Франка Віктор Шемчук, звертаючись до студентів, зазначив: «Вам пощастило більше навчатися й отримувати більший об’єм знань, що, відповідно, допоможе вам розширити світогляд і можливості для кращого працевлаштування. У вас хороша перспектива, тож бажаю, щоб звання випускника Львівського університету ви несли крізь життя з гордістю  й досягали з ним усіх поставлених цілей».


Поділіться з друзями:   

Останні новини