Сьогодні Рада розгляне законопроект №4783 про вступ до аспірантури та діяльність спеціалізованих вчених рад

Законом України «Про вищу освіту» запроваджено науковий ступень «доктор філософії», що здобувається на третьому рівні вищої освіти під час навчання в аспірантурі вищого навчального закладу або наукової установи, які мають відповідні ліцензії.


Ступінь доктора філософії здобувається за результатами успішного виконання здобувачем вищої освіти відповідної освітньо-наукової програми та публічного захисту дисертації у спеціалізованій вченій раді. Підставою для видачі диплома державного зразка є акредитація освітньо-наукової програми, яку відповідно до Закону України "Про вищу освіту" здійснює Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти, та яке повинно запрацювати найближчим часом.

Метою проекту Закону є запровадження  правових заходів для освітньо-наукової діяльності на третьому рівні вищої освіти та  встановлення відповідних термінів  до початку роботи Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти.

Запропонований проект закону додасть до ЗУ «Про вищу освіту» два пункти.

Відповідно до першого з них, вищі навчальні заклади та наукові установи, у яких на момент набрання чинності  Законом України «Про вищу освіту» відкрито аспірантуру, матимуть право продовжувати прийом до аспірантури та здійснювати підготовку докторів філософії за відповідними спеціальностями та власними освітньо-науковими програмами до 1 вересня 2018 року.

Відповідно до другого - спеціалізовані вчені ради для захисту дисертацій до 1 січня 2019 року утворюватимуться в порядку, встановленому законодавством України до 1 липня 2014 року, а рішення таких спеціалізованих вчених рад затверджуються центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки.


Поділіться з друзями:   

Останні новини