Вітчизняні виші продовжують навчати контрактників за рахунок бюджетників, - експерт

Робочі групи з реформи фінансування вищої освіти серед інших речей пропонують висунути вимогу до ВНЗ ставити ціну на контрактне навчання не нижче за суму, яку ВНЗ отримує на одного бюджетника.


Про це інформує експерт аналітичного центру CEDOS Єгор Стадний на своїй сторінці у соцмережі Facebook.

“На сьогодні за винятком медичних закладів вищої освіти, КНУ, НаУКМА та певною мірою КНЕУ ситуація дійшла до абсурду - ціни на контракт у 2-3 рази менші, ніж витрати на одного бюджетника. Подекуди можна зустріти випадки, коли в межах набраної групи 2/3 витрат на навчання контрактників покриваються коштами бюджетників”, - наголосив він.

На думку Єгора Стадного, така ситуація склалась через багаторічне недофінансування закладів вищої освіти зі сторони держави та намагання університетів утримувати ціни на контракт через страх не набрати студентів.

“Очевидно, що ідея зрівняти контрактне та бюджетне фінансування дуже не подобається закладам вищої освіти. Проте відмовитись від неї не можна і перехід буде болісним. Водночас можна передбачити певні компенсатори. Зараз існує податкова знижка, за допомогою якої можна повернути сплачені кошти, також деякі університети пропонують гнучкі форми оплати. Можна подумати про дієві механізми кредитування та співфінансування з роботодавцями. Ці заходи можуть пом'якшити перехід”, - вважає експерт.


Поділіться з друзями:   

Останні новини