Ліцензію не можуть отримувати усі ВНЗ, які просто мають приміщення - Євген Суліма

В Україні має діяти механізм, який регулюватиме освітній ринок, зокрема, надання ліцензій та проведення акредитації вищих навчальних закладів.


Про це в ексклюзивному коментарі УКРІНФОРМу повідомив перший заступник міністра освіти і науки, молоді та спорту України Євген Суліма.

"Акредитація комусь подобається, а комусь - ні. Тому що дехто прагне, аби у нас ліцензія видавалася усім, хто надає квадратні метри, матеріально-технічну базу, але при цьому не має достатнього кадрового потенціалу", - сказав Суліма. Він пояснив, що, наприклад, для одержання права на випуск магістрів певна кафедра ВНЗ має складатися не менш як з 5 викладачів на чолі з доктором наук, оскільки магістратура - це перший рівень підготовки науковців.

Як зауважив заступник міністра, саме на цьому підгрунті виникає суперечка з тими вишами, які прагнуть, "аби було якомога менше перепон для штампування економістів, юристів тощо".

Водночас Суліма підкреслив: коли освітній заклад отримує право на надання освіти за певними спеціальностями, згодом відбувається перевірка, чи відповідають вимогам, заявленим спочатку, якість знань випускників та рівень кваліфікації працівників, які їх готували. "Перед видачею державних дипломів проводиться акредитація тієї чи іншої спеціальності. Таким чином ми бачимо, чи відповідають державним стандартам ті знання, які отримали студенти. І лише після такої акредитації видається державний диплом", - резюмував заступник міністра.


Поділіться з друзями:   

Останні новини