Студенти Одеської національної академії харчових технологій переймали досвід у вітчизняних виноробів

З давніх часів вино вважалося напоєм богів, який надавав життєвої сили кожному, кому доводилося його куштувати.


Сьогодні виноробство споріднене  мистецтву, адже вино як і витвір мистецтва кожним сприймається індивідуально, по-своєму.  Колір, аромат, смак одного й того ж самого вина кожний відчуває по-особливому, співвідношуючи його характеристики із власним життєвим досвідом, статусом, характером, темпераментом, рівнем культури. Вино, як і мистецтво, є багатофункціональним: воно може бути і співрозмовником, і носієм інформації, і символом соціального статусу,  але перш за все — воно є джерелом мудрості, або навпаки… За відсутності культури вживання.

Процес виготовлення благородних напоїв є багатокомплексним, який неможливий без участі відповідних фахівців. Професія винороба, енолога, броварника є однією із перспективних та престижних, саме тому бажаючих поринути у світ вина та виноробства з кожним роком стає все більше і більше. Сьогодні на базі Одеської національної академії харчових технологій функціонує факультет технології вина, консервованих продуктів і товарознавства, який готує спеціалістів для винної промисловості. Завдяки співпраці з передовими підприємствами вдалося створити унікальні навчально-науково-практичні комплекси, де студенти мають можливість вдосконалювати свої знання на практиці. Серед них сучасне підприємство виноробної промисловості “Shabo”, продукція якого конкурує з винами ведучих країн Європи.

Нещодавно студенти Одеської національної академії харчових технологій мали можливість безпосередньо спостерігати за виробничим процесом на цьому підприємстві та поспілкуватися із головою правління компанії  Важею Іукурідзе. Можна із упевненістю говорити про те, що подібні зустрічі запам’ятаються студентам на довго, адже тут очевидне те, чого можна досягти у професійному житті. “Я вважаю, що сьогодні студенти отримали заряд, який дозволить їм ефективно засвоювати знання, -  розповідає декан факультету технології вина, консервованих продуктів і товарознавства Оксана Ткаченко. - Тут вони мали можливість відчути перспективи, які перед ними відкриються, коли вони отримають диплом Одеської національної академії харчових технологій”.

До речі, голова правління компанії “Shabo”  Важа Іукурідзе є випускником Одеської національної академії харчових технологій. Будучи студентом він думав про повернення на рідні землі Грузії. Однак доля склалася зовсім по-іншому: вже 35 років Важа Іукурідзе віддано розвиває виноградарство та виноробство на теренах України: “Я думав, що після закінчення інституту імені М. В. Ломоносова, я повернуся на Батьківщину.  Одеса важко приймає гостей, але якщо приймає, то  не відпускає. Так склалося і в моєму житті.  Саме тут я зміг реалізувати всі свої плани. Наша академія дала основу моєму успішному майбутньому”.

Успішним у цій галузі може стати далеко не кожний. Значні досягнення, авторитет досягаються ціною важкої праці та власним прикладом. Вірність улюбленій справі, терпіння та безмежна сила волі стали складовими того, завдяки чому випускник академії став лідером виноробної промисловості. Сьогодні його поради є пріоритетними, його прикладом захоплюються та слідують.

У 2012 році ректор Одеської національної академії харчових технологій Богдан Єгоров та голова правління компанії “Shabo” Важа Іукурідзе підписали угоду про співпрацю, яка сьогодні уже має практичні результати: створено філію кафедри технології вина та енології на базі підприємства, розроблено спеціальний курс практичних занять, удосконалюються сумісні програми підготовки фахівців конкретно для компанії “Shabo”. Саме таким шляхом студентам черговий раз демонструють їх перспективи у майбутньому. “Мій вибір професії інженера-технолога є свідомим, - ділиться враженнями від побаченого студентка ОНАХТ Валерія Глемейда. - Я мрію стати технологом з виробництва вина. Під час екскурсії по підприємству я черговий раз впевнилася, що мій вибір професії є правильним”.

Отримані знання, досвід, професіоналізм, талант дозволяють випускникам Одеської національної академії харчових технологій бути конкурентоспроможними на ринку праці. Вони успішно працюють керівниками, головними фахівцями, начальниками змін та цехів, завідуючими лабораторій. Всі вони різні, але всіх їх можна впізнати по креативному мисленню, нестандартному підходу до вирішення проблем та готовності професійно їх вирішувати.

Ірина Мунтян

Фото (Микола Сушко):


Поділіться з друзями:   

Останні новини