Є великий запит серед освітянської спільноти на те, щоб законопроект про вищу освіту був прийнятий

На цьому наголосила Перший заступник Міністра освіти і науки Інна Совсун під час брифінгу на тему «Плановані зміни у новому Законі «Про вищу освіту» 16 травня 2014 року.


Як повідомляє прес-служба МОН, зокрема, вона поінформувала присутніх представників засобів масової інформації, що Закон України «Про вищу освіту» вже пройшов перше читання у Верховній Раді, а сьогодні розглядається у парламентському Комітеті з питань освіти і науки вже з технічними правками, які внесені як уточнення до законопроекту. Інна Совсун підкреслила, що основна ідеологія, над якою працювала група розробників закону і широко підтримується освітянами, не змінилась.

Перший заступник Міністра освіти і науки розповіла про значення законопроекту «Про вищу освіту» для розвитку галузі освіти та підвищення якості освітніх послуг.

Вона зупинилася на змістовних доповненнях у законопроекті, які внесені перед другим читанням у Верховній Раді та, як сподівається Інна Совсун, ухвалить сьогодні Комітет.

Одна із змістовних правок до законопроекту – це навантаження викладача вищого навчального закладу. Перший заступник Міністра нагадала, що відповідно до законодавства максимальне навантаження для науково-педагогічних працівників – 900 лекційних годин1. За словами Інни Совсун, це велика кількість годин, що суттєво впливає на якість навчання.

Як зазначила Перший заступник Міністра, зменшення лекційних годин викладачів ВНЗ надасть їм можливість займатися науковою діяльністю, самоосвітою та не вплине на розмір оплати праці. «Година роботи викладача буде оцінюватися більше, адже на ту саму ставку – менша кількість годин», – пояснила Інна Совсун.

За її словами, пропозиція зменшення навантаження викладачів до 600 годин на рік наближує Україну до європейських стандартів, викладачі мають 200-300 годин лекційних годин. Вона підкреслила, що МОН працює в напрямку зменшення навантаження, визнаючи, що для освіти важливим є не кількість, а якість.

Інші важливі зміни, які передбачаються в законопроекті – це створення Національного агентства якості вищої освіти, що виконуватиме функцію, яка сьогодні покладена на Міністерство – ліцензування та акредитація ВНЗ.

За словами Інни Совсун, агентство буде складатися з представників вищих навчальних закладів, асоціації працедавців, студентів, тобто буде інший формат управлінського органу, який отримає частину тих адміністративних повноважень, що насьогодні виконує Міністерство освіти і науки.

Як зазначила Перший заступник Міністра, у законопроекті надається більше прав студентам щодо вибору спеціальності та зменшується для них навантаження. Зокрема, затверджується мінімальний відсоток курсів (до 25 %), які студенти зможуть обирати.


Поділіться з друзями:   

Останні новини