Колишні корумповані чиновники не можуть відповідати за якість освіти, - Інна Совсун

Перший заступник Міністра освіти і науки України Інна Совсун пояснила, чому досі не працює національне агентство із забезпечення якості вищої освіти.


“Питання формування складу та призначення керівництва НАЗЯВО є дуже дражливим і складним”, - зазначила заступник міністра.

“Закон про вищу освіту писався виходячи з ідеї надання максимальних прав та розширення автономії вищих навчальних закладів. Але те, яким чином виші скористалися цим правом, ми побачили після виборів членів Агентства. Допустивши в НАЗЯВО людей замішаних у корупційних скандалах та покриванні плагіату, ми ризикуємо знівелювати саму ідею створення такого національного агентства. Це більш небезпечно, ніж відтермінування початку роботи НАЗЯВО на декілька місяців, адже дискредитація ідеї  агентства фактично дискредитує всю реформу вітчизняної вищої освіти. Для того щоб запустити процес далі, нам треба вирішити питання щодо складу Агентства, бо не можуть колишні корумповані чиновники відповідати за якість освіти. Для цього Міносвіти необхідно врегулювати нормативну базу, щоб забезпечити можливість ротації членів НАЗЯВО, та у вересні запустити його у тому складі, за який не буде соромно”, - зазначила вона.

Інна Совсун наголосила, що Міністерство освіти і науки України не мало можливості ніяким чином впливати на обрання членів НАЗЯВО. Вибір зробила сама академічна спільнота.

Примітка:

Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти — один з органів управління у сфері вищої освіти, створення якого передбачено Законом України «Про вищу освіту» від 1 липня 2014 року, що набрав чинності 6 вересня 2014 року. Агентство є постійно діючим колегіальним органом, уповноваженим на реалізацію державної політики у сфері забезпечення якості вищої освіти. Агентство перебере на себе певні регуляторні та контрольні функції Міністерства освіти і науки України; замінить Вищу атестаційну комісію (ВАК) та Державну акредитаційну комісію (ДАК).


Поділіться з друзями:   

Останні новини