Спілка ректорів України та Чеська конференція ректорів поглиблюють співпрацю

У рамках Угоди про співпрацю між Спілкою ректорів вищих навчальних закладів України та Чеською конференцією ректорів, підписаною в м. Прага (Чехія) 23 листопада 2016 року, президент Спілки ректорів України, ректор КНУ імені Тараса Шевченка Леонід Губерський провів робочу зустріч з чеською делегацією, яка 17-18 травня перебувала в Києві.


В складі делегації -  ректор Університету Тамаша Бата (Зліне) Петер Саха, ректор Університету Масарика (Брно) Мікулас Бек, проректор Університету Масарика (Брно) Іван Мали та координатор освітніх проектів Асоціації міжнародного співробітництва Зденка Вагнерова, - передає прес-служба університету.

Серед учасників зустрічі були голова ради ректорів Київського вузівського центру, ректор Київського національного університету будівництва та архітектури Петро Куліков, ректор Київського національного торговельно-економічного університету Анатолій Мазаракі, ректор Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана Дмитро Лук’яненко, проректор КНУ імені Тараса Шевченка Петро Бех, а також керівники факультетів Університету.

У ході зустрічі обговорювалися напрямки співпраці Спілки ректорів України та Чеської конференції ректорів між українськими і чеськими університетами щодо організації спільних освітніх програм, запровадження подвійного керівництва магістерськими роботами і докторськими (PhD) дисертаціями, проведення академічних обмінів викладачів і студентів, співпраці у сфері фундаментальних і прикладних наукових досліджень, спільної організації наукових конференцій, семінарів та публікації наукових робіт вчених обох країн у національних журналах.

Порушувалося також питання і про започаткування спільних проектів з проблем демократизації управління університетом та інтернаціоналізації вищої освіти. Важливим для обох сторін було питання про обмін досвідом із законодавчого забезпечення реформування вищої освіти, враховуючи те, що в Україні прийнятий новий закон «Про вищу освіту», а в Чехії передбачається його прийняття.

Ректори українських і чеських університетів обмінялися досвідом організації навчальної та наукової роботи, пошуком шляхів інтеграції освітніх систем двох країн.

За результатами дводенної зустрічі сторони домовилися про розроблення робочої програми співпраці Спілки ректорів України та Чеської конференції, зокрема у сфері менеджменту, маркетингу, стратегічного планування та управління міжнародним співробітництвом в університеті. Особлива увага приділялася питанням інтернаціоналізації освіти.

Чеська сторона висловила запевнення у зацікавленості сприяння розвитку вищої освіти України і запропонувала вже в жовтні-листопаді ц. р. прийняти на тижневе навчання 10-12 осіб з числа працівників підрозділів університетів України, що займаються питаннями міжнародного співробітництва, з частковим покриттям витрат коштом приймаючої сторони. Загалом на таких умовах буде надана можливість до 30-тижневих обмінів науковців.

Чеська делегація відвідала також Національний університет «Києво-Могилянська академія» та 19 травня - Харківський національний університет імені В. Н. Мечникова.


Поділіться з друзями:   

Останні новини