Університет «Україна» в Маріїнському парку провів фестиваль «Університетське літо»

Фестиваль «Університетське літо» є однією з чудових традицій Університету «Україна». Кожного року наша мала «Україна» збирає друзів і шанувальників на творче студентське свято. 2017 рік не став винятком.


«Університетське літо» – свято студентської творчості, яке ось уже багато років організовує «Університет «Україна». Фестиваль проводиться у травневі дні – час буяння весни, а також – остаточних чи річних підсумків навчання школярів і студентів. Мета фестивалю – виявлення та підтримка талановитої студентської молоді, надання можливості реалізувати свій творчий потенціал, сприяння популяризації кращих зразків українського народного і сучасного мистецтва, патріотичного виховання та формування духовності молодого покоління українців.

Фестиваль «Університетське літо» – гармонія приємного і корисного

ХІV фестиваль відбувся 20 травня 2017 року в Маріїнському парку (Київ, вул. Грушевського, 5), на сцені літньої естради «Мушля». Серед більше ніж тисячі учасників свята студентської творчості – студенти та працівники базової структури Університету «Україна» (Київ) та представництв Університету в різних містах держави. Долучилися до участі також представники шкіл, технікумів, коледжів та підшефних шкіл Києва і Київської області.

Виставка творчих робіт студентів та викладачів Університету «Україна» вже традиційно відкрила фестиваль. Були представлені різні жанри, зокрема – «Фотографічний» та «Декоративно-прикладне мистецтво». А зустрічав гостей та учасників свята дитячий духовий оркестр «Гармонія» (керівник – В. Г. Шуляк). Цей колектив об’єднав юних музикантів двох сіл Києво-Святошинського району – Музичів та Білогородки.

Відбулися також майстер-класи та різноманітні заходи від навчально-виховних підрозділів Університету «Україна» та його друзів. Були станційні ігри, квести, книжкова виставка та книжковий ярмарок. Кафедра української мови і літератури та східних мов представила майстер-клас із писанкарства, під час якого кожен бажаючий міг отримати багато корисної інформації про символіку українського візерунка та українських оберегів. Діяла виїзна приймальна комісія, і кожен, хто подав заявку на вступ до Університету під час фестивалю, отримував знижку на оплату навчання.

Найголовнішою подією фестивалю став Гала-концерт. Цього року глядачі побачили мистецькі дарунки найрізноманітніших жанрів – пісні, поезії, танці… Серед учасників концерту – знані артисти і дебютанти. Навіть цьогорічна пара ведучих поєднувала досвід та дебют: Юлія Рибальченко (3-ій курс Інституту філології та масових комунікацій) та Руслан Магмет (2-ий курс факультету біомедичних технологій). Руслан, до речі, був не лише ведучим, але й учасником концерту – у складі вокального ансамблю «Веремія» та танцювального дуету «A.N.G.L» (разом зі студенткою 4-го курсу коледжу «Освіта» Надією Бабинець). Колективами опікується Центр художньої творчості Університету «Україна» (директор – Н. Гаврилюк).

На початку концерту з урочистими привітаннями до присутніх звернувся перший проректор Університету «Україна», доктор філософських наук, професор Іван Тихонович Кучерявий.

Лунав Гімн України і… ось уже четвертий рік поспіль до святкового дійства додається дрібка гіркого полину. Поруч із героями, що полягли на фронтах Другої світової війни, на фестивалі вже втретє вшанували героїв війни нинішньої – випускників та студентів Університету «Україна» – Сергія Байдовського, Василя Мойсея, Максима Бендерова, Ярослава Шимчика, Віталія Волкотруба, Антона Москаленка. Героїв Небесної Сотні та АТО вшанували хвилиною мовчання і покладанням квітів до пам’ятника Героям Небесної Сотні.

Родзинки святкового концерту

Свої сценічні дарунки глядачам презентували студенти і викладачі Університету «Україна» та гості фестивалю. Серед них – Народна артистка України, доцент Університету «Україна» Світлана Мирвода; солістка Національної філармонії України, Заслужена артистка України Руслана Якобінчук; Лауреат міжнародних конкурсів, гурт бандуристів «Шпилясті кобзарі»; студентський вокальний ансамбль «Джерело» Карпатського інституту підприємництва Університету «Україна» (м. Хуст); вокальний ансамбль «Веремія» (керівник – Н. Гаврилюк); вокальний ансамбль народної пісні «Живиця», що складається зі співробітників Університету «Україна» (керівник – Т. Кисляк, акомпаніатор – О. Бабенко) та учениця Київської школи мистецтв ім. М. Леонтовича Софія Поліщук, лідер учнівського самоврядування Деснянського району. Разом із дівчиною на фестиваль завітали 10 лідерів учнівського самоврядування міста Києва. Студентка 1-го курсу Полтавського інституту економіки і права Університету «Україна» Жанна Омелич виконала жестову «Пісню про тата».

Хореографічні барви панували під час виступів Академічного ансамблю пісні і танцю України Державної прикордонної служби України; Народного художнього ансамблю естрадно-спортивного танцю «Стелз»; Ансамблю естрадного танцю «Резонанс» школи мистецтв № 2 міста Києва; студентки 3-го курсу Коледжу «Освіта» Світлани Палубець. Студентський театр моди «Fashion-студія» з Рівного представив історичну композицію «Крізь покоління і віки Європу змінюють жінки, жінки України». Режисер студії – Р. Алексіюк, керівник – Л. Семенюк (студентка 5-го курсу Інженерно-технологічного інституту Університету «Україна»). До Університету «Україна» за доброю традицією завітали козаки. На сцені фестивалю відбулися майстер-клас із козацького характерництва (керівник – В. Опанащук) та показовий виступ із бойового мистецтва «Український хортинг» (керівник – В. Шевчук) від Федерації Українського хортингу.

Звучали на фестивалі і поетичні рядки. Так, «Заповіт» Тараса Шевченка українською, грузинською, азербайджанською та корейською мовами прочитали студенти Інженерно-технологічного інституту й Інституту філології та масових комунікацій: Є. Андрійчук, О. Павлова, Г. Шубітідзе, С. Агамалієва. Мирослава Вовкотруб, студентка 2-го курсу Інституту філології та масових комунікацій, представила власний вірш на сцені фестивалю. Марія Чемес, студентка 3-го курсу Луцького інституту розвитку людини Університету «Україна», прочитала вірш Лілії Стасюк «Моя невольно-вільна Україна». Позитивного настрою додав студент 1-го курсу Інституту філології та масових комунікацій Андрій Шадюк. Він прочитав гуморески Павла Глазового, а також – написані самим Андрієм. Вітаємо з дебютом!

Були і сюрпризи. Так, перевіряючи стан велосипедних доріжок у Маріїнському парку (для міжнародних чоловічих велогонок «Race Horizon Park»), на фестиваль ненадовго зазирнув міський голова Києва В. Кличко. Він подивився деякі виступи та поспілкувався з учасниками. Міському голові дуже сподобався рівень проведення фестивалю. Наше свято і Університет «Україна» зацікавили пана Кличка. Інший сюрприз – дощовий – хоч і був не дуже приємним, проте не зашкодив святковій атмосфері фестивалю.

Закінчився фестиваль «Університетське літо – 2017» на урочистій ноті – разом із директоркою Інституту філології та масових комунікацій Університету Н. Барною учасники свята виконали Гімн Університету «Україна». І полетіли різнобарвні кульки у небо як святкове вітання від Університету «Україна» і як подяка за сонячний день із вкрапленнями весняного дощу та за те, що, попри всі негаразди у нас, в Україні, Університет «Україна» продовжує свої добрі справи, дивує своїми талантами, більшість із яких можна було зустріти саме під час «Університетського літа».

Світлана Патра,
журналіст Імідж-центру Університету «Україна»


Фото:


Поділіться з друзями:   

Останні новини