ХПІ має намір об'єднати освіту, науку і бізнес

13 вересня відбулося перше засідання Наглядової ради НТУ «ХПІ». Ректор університету професор Євген Сокол зазначив, що на сьогоднішній день ХПІ має намір направити максимальні зусилля на об'єднання освіти, науки і бізнесу.


Це дозволить підвищити якість підготовки випускників харківського Політеху і впровадити результати наукових досліджень в реальне виробництво і бізнес.

У засіданні взяли участь:

від НТУ «ХПІ»: ректор професор Євген Сокол, почесний ректор професор Леонід Товажнянський, проректори з науково-педагогічної роботи професори Ельдар Велієв, Юрій Зайцев, Магомедємін Гасанов;

представники Наглядової ради НТУ «ХПІ»:

  • голова ради перший віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців (УСПП) Василь Хмельницький;
  • голова Північно-Східного наукового центру НАН України Володимир Семиноженко;
  • перший космонавт незалежної України Леонід Каденюк;
  • засновник Індустріальної групи «УПЕК» Анатолій Гіршфельд;
  • виконавчий директор Харківського регіонального відділення УСПП Едуард Набока;
  • президент компанії «NIX Solutions Ltd.» Ігор Брагінський;
  • директор Харківської обласної дирекції АТ «Укргазбанк» Алла Пивовар;
  • гендиректор ПАТ «Турбоатом» Віктор Суботін.

Вони обговорили концепцію розвитку НТУ «ХПІ» на найближчі два роки і вислухали доповідь ректора університету про пріоритети в діяльності вишу.

Євген Сокол повідомив, що в планах ХПІ розвиток і підтримка освітніх і науковий проектів. Зокрема, серед освітніх — особлива увага приділяється пілотному проекту з трансформації вітчизняної інженерної освіти у сфері ІТ-технологій. Цей проект буде реалізовано на базі кафедри комп'ютерної математики та аналізу даних НТУ «ХПІ». Він передбачає використання нових технологій освіти, зокрема концепцію CDIO, сучасні педагогічні технології (змішана очно-дистанційна і дуальна освіта, проектна і пірінгова (P2P) освіта та інш.). За словами ректора, це підготує випускників ХПІ до реальної проектної діяльності, а також скоротить розрив між університетською освітою та практичними навичками запропонованими роботодавцями в реальному секторі економіки.

«Крім того, ми відібрали 13 найбільш перспективних наукових проектів ХПІ, які передали на розгляд представникам бізнесу. Отримавши від них зворотній зв'язок, вчені нашого університету зможуть краще зрозуміти, що саме зараз необхідно у сфері бізнесу, які напрямки далі розвивати, а що потрібно скорегувати. Ми сподіваємося, що Наглядова рада нашого університету на чолі з паном Хмельницьким сприятиме успішній реалізації цих завдань», — розповів ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол.

«Я переконаний в тому, що університет повинен переорієнтуватися на роботу з бізнесом. У свою чергу, представники бізнесу повинні працювати безпосередньо з вишем: запускати спільні проекти, дослідницькі програми. Лише спільний вклад знань і фінансів, може в результаті підготувати висококваліфікованих випускників, які потім будуть працювати на підприємствах. Це буде сприяти і економічному зростанню країни», — зазначив голова Наглядової ради ХПІ Василь Хмельницький.

За підсумками засідання, також було прийнято рішення про проведення циклу лекцій для студентів ХПІ представниками державних організацій, бізнесу, освіти, науки, які увійшли до складу Наглядової ради університету.


Поділіться з друзями:   

Останні новини